Jefim Fištejn: Konec shutdownu

31. leden 2019
Donald Trump

Svým podpisem americký prezident Donald Trump minulý pátek dočasně přerušil tzv. částečný shutdown, neboli rozpočtové provizorium.

V jeho důsledku zhruba třetina státních zaměstnanců po dobu 35 dnů nedostávala výplatu nebo se nacházela na nucené dovolené. Byl to lítý zápas mezi Trumpovou administrativou a demokratickou frakcí Kongresu o podobu státního rozpočtu na letošní rok.

Jan Fingerland: Co se Trump nenaučil od boxera Tysona

Donald Trump

Nejdříve měli zeď na hranici Spojených států zaplatit Mexičané a pak alespoň Američané. Teď to vypadá, že peníze na ní nedá nikdo. Je to Trumpův konec?

Kamenem úrazu byl prezidentův požadavek na zhruba 5 a půl miliary dolarů, které měly být použity na stavbu pohraniční bariéry mezi Spojenými státy a Mexikem. Oplocení hranice má zabránit nelegální migraci z Mexika do Spojených států.

Většina tisku má za to, že v tomto zápolení Trump neuspěl a demonstroval slabost, což nutně povede ke ztrátě jeho obliby u skalních stoupenců. Zatím jeho podpora klesla zhruba o 3 procentní body.

Pozoruhodné je, že vlivné deníky píší, že Trump zvyklý až doteď na nepřetržitá vítězství, dostal od demokratů tvrdou lekci. Pozoruhodné je to proto, že tytéž předpojaté tiskoviny po celé dva roky psaly jen o Trumpových přehmatech, přešlapech a prohrách a stejně tak nepochybně budou hodnotit i následující jeho kroky po zbylé dva roky vládnutí.

Získání politických bodů na úkor protivníka

Trumpovi se podařilo vytvořit krizi, je třeba omezit pravomoci prezidenta, míní politolog Zakaria

Donald Trump

Při sledování souboje o financování výstavby zdi na hranicích Spojených států a Mexika je fascinující jedna věc: Ať už celá kauza dopadne jakkoliv, je krajně znepokojivé, že americký prezident může postupovat podobně jako Donald Trump.

Dočasný výsledek zápasu značně souvisí se zvláštností amerického politického systému: ve Sněmovně reprezentantů pro schválení rozpočtového návrhu stačí prostá většina, a tou po volbách disponují demokraté. Kdežto v Senátě, což je horní komora Kongresu, prostá většina nestačí a je zapotřebí většina dvoutřetinová.

Další zvláštností je to, že státní zaměstnanci jsou svou stranickou příslušností povětšině demokraté nebo jejich stoupenci, tudíž jejich četné protesty měly v sobě zabudován i tento ideologický aspekt. Dokončení zápasu je v podstatě odloženo o tři týdny.

V polovině února každá z obou soupeřících stran bude muset přijít s novým, zřejmě rozhodujícím tahem. Prezident Trump vyhrožuje zavést mimořádný stav ve státech hraničících s Mexikem.

Trump vytváří politiku strachu, zeď je předvolební přízrak, říká amerikanistka

Donald Trump

Paralýza amerických vládních úřadů pokračuje již třetí týden a pokud v pátek neskončí, stane se nejdelší v historii. U Bílého domu ve Washingtonu kvůli tomu protestovaly stovky státních pracovníků, kteří teď nedostávají peníze a cítí se být rukojmími svého vlastního zaměstnavatele.

Takový režim by mu umožnil využívat finanční prostředky mimo obvyklý rozpočet. Demokraté již nyní zpochybňují ústavnost takového kroku a jsou připraveni zahájit kolem něho nekonečnou právní bitvu.

Vratká dohoda dosažená na konci minulého týdne teoreticky uvolňuje cestu k tradičnímu projevu prezidenta o stavu Unie ve Sněmovně reprezentantů.

Doteď takové každoroční vystoupení bylo zablokováno demokraty kvůli shutdownu, avšak i nyní předsedkyně demokratické většiny ve Sněmovně Nancy Pelosiová v opojení z dosaženého úspěchu odmítá poskytnout Trumpovi takovou propagandistickou příležitost.

Jefim Fištejn

Zaměstnanci postižení shutdownem dostanou své platy zpětně takřka okamžitě. Tratit ovšem budou mnohé firmy, které mají se státem smluvní vztahy. Již nyní je spočítáno, že americká ekonomika v důsledku pozastavení financování ztratila zhruba 6 miliard dolarů, což je větší obnos, než částka, kterou prezident žádal na stavbu pohraniční zdi.

Starost o národní hospodářství je tudíž veskrze pokrytecká. Šlo a stále jde o získání politických bodů na úkor protivníka.

Spustit audio