Jednotné Rusko ztratilo neporazitelnost, systémová opozice se ale v ničem neliší, tvrdí politolog

25. září 2018

Jednotné Rusko ztrácí moc. Píše to alespoň ruský zpravodajský server Meduza. Kandidáti vládní strany totiž prohráli volební souboje v Chabarovském a Vladimirském kraji, výsledky hlasování v Primorském kraji byly zrušeny kvůli informacím o vážných neregulérnostech.

Podle Jana Šíra z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy jsou ale závěry nezávislého webu příliš optimistické a oslabování Jednotného Ruska nic nenasvědčuje.

Libor Dvořák: Prohry Putinovy kamarily

Alexej Navalnyj

Nejznámější ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, kterému vypršel třicetidenní trest za účast v lednové „voličské stávce“, byl po propuštění znovu zatčen.

Připomíná, že Rusko je velmi pestrou zemí a ve volbách se tak mohly projevovat i některá regionální specifika. Tamní politický systém navíc není založen na stranických strukturách, jakkoli je právě Jednotné Rusko dominantní.

„Kandidáti, kteří ve zmiňovaných krajích zvítězili za jiné strany, byli všichni koordinováni s Kremlem. Jsou to zástupci stran, které náleží k tzv. systémové opozici, tedy jsou součástí krymského konsenzu a jejich politické postoje a chování se nijak neliší od Jednotného Ruska,“ zdůrazňuje Šír.

Jednotné Rusko není schopné nabídnout realistickou alternativu k systémovým výzvám, kterým země čelí.
Jan Šír

Volby prý přesto ukazují, že vládní strana je krajně nepopulární a ani kandidát, který se nominálně těší podpoře Kremlu a prohlašuje se za součást prezidentského týmu, nemá vítězství jisté.

Zfalšované volby

Předsedkyně ruské Ústřední volební komise Ella Pamfilovová prohlásila, že zrušení výsledků krajně problematických voleb v Primorském kraji je důkazem, že falšování prostě neprojde. To ale podle Šíra v žádném případě neplatí.

Čtěte takéČtvrtá volební prohra Jednotného Ruska. Dosavadní gubernátorka Vladimirské oblasti přišla o své křeslo

„Volby samozřejmě byly zfalšovány ve všech oblastech, o kterých se bavíme. Navíc volby se dají ovlivnit i jiným způsobem, než je sprosté falšování a přepisování výsledků. Narážím na ohromné administrativní bariéry, které odfiltrují reálné opoziční kandidáty už před hlasováním,“ tvrdí.

Případ Primorského kraje je podle Šíra ilustrativní v tom, že místo toho, aby se výsledky přepočítaly a viníci byli pohnáni k trestní odpovědnosti, tak státní moc dospěla k šalamounskému řešení. „Volby zruší a uvidíme, kdo vůbec bude připuštěn k těm opakovaným, které se mají konat za tři měsíce,“ uzavírá.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související