Libor Dvořák: Prohry Putinovy kamarily

24. září 2018
Alexej Navalnyj

Nejznámější ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, kterému vypršel třicetidenní trest za účast v lednové „voličské stávce“, byl po propuštění znovu zatčen.

Byl převezen na Danilovské oddělení ministerstva vnitra. Jeho spolupracovníci předpokládají, že režim pro něj připravil další pobyt za mřížemi.

Alexandr Mitrofanov: Zfalšované volby rozčeřily hladinu v Rusku

Lidé protestují proti zfalšovaným volbám gubernátora na Dálném východě v Přímořském kraji

Pryč jsou doby, kdy se v Rusku nedělo nic významnějšího než další ujištění režimu, že ho podporuje přes 80 procent obyvatelstva.

Jeden z nejbližších spolubojovníků Alexeje Navalného a šéf jeho předvolebního štábu Leonid Volkov soudí, že úřady pro opozičního politika chystají nový administrativní trest podle čtvrtého odstavce paragrafu 20 Kodexu administrativních deliktů – a teď pozor prosím – předpokládajícího porušování veřejného pořádku při mítincích, které vedly „k poškozování zdraví lidí nebo majetku“, ale zároveň „nejsou trestně postižitelné“.

Podle Volkova tento vskutku exotický paragraf nebyl ještě nikdy v praxi použit, ale Navalnému na jeho základě hrozí další, tentokrát dvacetidenní trest, vysoká pokuta nebo až 200 dnů veřejně prospěšných prací. Volkov si také myslí, že tohle vše je „předehra zfabrikování dalšího obvinění proti Navalnému“. Navalného vina či nevina by měla být zkoumána ještě dnes, a to u Simonovského obvodního soudu města Moskvy.

Ztrácí Putinovo Rusko půdu pod nohama?

Mimochodem –  o tom, že Navalnyj Putinovu režimu opravdu leží v žaludku, svědčí i pozoruhodná událost z letošního 11. září: šéf Ruské národní gardy generál Zolotov vyzval Alexeje Navalného na souboj a slíbil, že z něj při této příležitosti udělá „šťavnatou fašírku“. Důvodem byla analýza Navalného Fondu boje s korupcí, která tvrdí, že Ruská garda nakupuje potraviny za bezdůvodně vysoké ceny.

Libor Dvořák: Během protestů v Rusku bylo zadrženo tisíc lidí

Ruská policie potlačila protesty proti penzijní reformě

Nedělní protesty proti problematické penzijní reformě zcela zastínily regionální volby, konané téhož dne. Demonstracím vévodila hesla typu Putine, začni u sebe! nebo Putine, poraď, jak se dožít penze!

Ruští vysocí státní představitelé už v posledních letech předvedli řadu těžko uvěřitelných eskapád, ale souboj protežovaného generála a bývalého šéfa Putinovy ochranky s opozičníkem č. 1, navíc z popudu důležité opory režimu – to tu ještě nebylo.

Právě tato pohrůžka je jednou z nejnovějších proher Putinovy kamarily, která se potýká s novými a novými lapsy z poslední doby – počínaje kauzou Skripal, přes vyhlášení penzijní reformy a její nedávné nepříliš zdařilé obhajoby přímo z úst prezidenta Putina až po druhé kolo gubernátorských voleb, kde někteří představitelé strany moci Jednotné Rusko neobhájili své posty – mluví sama za sebe.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Bylo by samozřejmě příliš silnou kávou tvrdit, že donedávna skoro neotřesitelné oficiální Putinovo Rusko začíná ztrácet půdu pod nohama. Že ale bude vystaveno dalším a dalším nepříjemnostem – například v podobě tzv. nevylekané mladé generace příznivců Alexeje Navalného – je nabíledni.

Spustit audio