Je to první lék, který může Alzheimerovu nemoc aspoň na čas zvrátit, říká vědec o přípravku z USA

11. červen 2021

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil lék proti Alzheimerově nemoci. Mělo by jít o přípravek, který tlumí příznaky nemoci, ale snaží se léčit i příčinu. „Je to první lék, který má potenciál zvrátit nemoc aspoň na čas, v tom smyslu, že dokáže odstranit škodlivé bílkoviny, beta-amyloidy, z mozku. Při klinických testech se prokázalo, že by mohl zpomalit progresi nemoci,“ říká Jakub Hlávka, český zdravotnický odborník, který působí v USA. 

„Není to léčba, která by dokázala pacienta vyléčit, ale teoreticky po dobu osmnácti měsíců, kdy pacienty sledovali, postupovala nemoc asi o dvacet procent pomaleji než u ostatních, kteří lék nedostali,“ říká Jakub Hlávka z Univerzity v jižní Kalifornii v Los Angeles, odborník na aplikovanou ekonomii ve zdravotnictví, který se mimo jiné zabývá studiem nových léků. 

Čtěte také

Je to opravdu průlom, protože při léčbě Alzheimerovy choroby žádnou takovou možnost zatím nemáme. Ale zároveň bohužel data nejsou ještě tak dokonalá, aby léková agentura mohla vydat plné oprávnění,“ pokračuje s tím, že regulátor si přeje další studii, která se protáhne do doby, kdy se začne lék podávat pacientům.

FDA podle Hlávky očekává, že se další data budou sbírat po dobu deseti let. „Budeme ještě dlouho čekat, než dostaneme finální odpověď,“ připouští odborník. 

Pozdější benefit

Před dvěma lety se výrobce potenciálního léčiva rozhodl, že nebude pokračovat v klinických testech. První, předběžné analýzy totiž jeho pozitivní účinky neprokázaly.

Čtěte také

„Je to biologická léčba, která vyžaduje infuze a má mimo jiné vedlejší účinky. V té předběžné analýze se ukázalo, že pacienti na lék reagovali úplně stejně jako ti, kteří ho nedostali. Když se ale vědci na data podívali o něco později, kdy jich měli více, zjistili, že se tam opravdu prokázal jakýsi benefit v kognitivní oblasti,“ popisuje situaci Hlávka.

Následně vznikl mezi experty spor, zda má ke schválení dojít, anebo je třeba dál sbírat data do budoucna.

„Rozhodli se udělat kompromis. Budou data sbírat dál, provedou další klinickou studii na velkém počtu pacientů, ale zároveň lék schválí pro pacienty v mírné fázi nemoci - bohužel ještě ne pro ty v nejvážnější fázi, kdy lidé hledají největší naději. Pokusí se lék dát do klinické praxe, zjistit, zda pomáhá a potom ho případně schválí naplno.“

Horní věková hranice účastníků studie nebyla stanovena.„Zkoušky se prováděly na lidech nad 50 let. Zároveň víme, že pacientům bylo v průměru 70 roků. Je to nemoc, která se projevuje brzo, už kolem šedesátky,“ připomíná Hlávka s tím, že potřeba účinného léku roste s tím, jak populace v Evropě i Americe stárne.

Jak dostupný a drahý může být v budoucnu nový lék proti Alzheimerově nemoci? Poslechněte si celý rozhovor Martiny Maškové s Jakubem Hlávkou.

Spustit audio

Související