Pozitivní přístup ke stárnutí chrání mozek před demencí. Riziko snižuje o polovinu

27. květen 2018

Příkladem, jak se vyhnout stařecké demenci a stárnutí, je 81letý obyvatel Hongkongu Viswa Nathan. Dodnes pracuje jako novinář a mediální poradce, všímá si hongkongský deník South China Morning Post. Nathan vede aktivní společenský život, pije whisky a rozvíjí farmu na Filipínách, odkud pochází jeho manželka. Je zdravý jak řípa a netrpí žádnou nemocí spojovanou se stářím.

Na rozdíl od mnoha jiných lidí v jeho věku Nathanovi stárnutí žádné starosti nedělá. Je optimista a podle vlastních slov nikdy neměl ke stáří negativní postoj. Život je plný možností a člověk si musí užít každou minutu, zdůrazňuje.

Způsob myšlení a přístup ke stárnutí je přitom důležitý. Výzkum ukázal, že lidé, kteří o svém procesu stárnutí smýšlejí pozitivně, jsou šťastnější a žijí déle než ti, kteří se stáří děsí.

Poloviční riziko

Nová studie Zdravotnické fakulty při Yaleově univerzitě prokázala ještě jednu výhodu pozitivního smýšlení o stárnutí – snižuje riziko demence. Ta se vyznačuje ztrátou paměti, zhoršením motorických schopností, negativními změnami společenského chování a potížemi s myšlením, řešením problémů a vyjadřováním. Nejběžnější formou demence je Alzheimerova choroba.

Příliš náruživí spáči riskují demenci. Škodí i samota a znečištěné ovzduší

03583540.jpeg

Spánek je klíčem k celkovému zdraví a lékaři doporučují spát sedm až devět hodin denně, aby se člověk cítil odpočatý. Když je však spánku přespříliš, může mít problémy mozek, píše americký týdeník Newsweek.

Studie zkoumala skoro 4 800 osob v průměrném věku 72 let, které demencí netrpěly. Zjistila, že pozitivní přístup ke stárnutí má na mozek ochranné účinky. Pozitivně smýšlející účastníci vykázali o skoro 44 procent nižší riziko, že u nich v příštích čtyřech letech vznikne demence než lidé s negativním přístupem.

Pozitivní smýšlení prospívá i lidem, kteří mají k demenci genetické dispozice, ukázala studie. Z celkového počtu účastníků výzkumu jich mělo 26 procent gen, jenž je vystavuje většímu nebezpečí. A ti, kdo ke stárnutí přistupovali pozitivně, vykazovali o téměř polovinu nižší riziko, že se u nich choroba projeví než ti, kdo měli na stárnutí negativní názor.

Nepijte a družte se

Demenci však způsobuje celá řada faktorů, a nelze proto říci, že jí lze zabránit jen pozitivním přístupem ke stárnutí, upozorňuje hongkongský deník. Podle geriatrů je rovněž nutné pečovat o své tělesné zdraví a dbát na životní návyky.

Pozitivita a úcta ke starším prodlužují život a snižují riziko demence, v Japonsku to vědí

Staří lidé

Napadlo vás někdy, že můžete svým prarodičům prodloužit život? Respekt se zdá být podle nové studie zveřejněné včera ve vědeckém žurnálu Public Library of Science klíčem k delšímu a mentálně svěžímu stáří.

Aby člověk snížil riziko demence na minimum, měl by vést zdravý a aktivní život. To podle nich znamená nekouřit, omezit příjem alkoholu, zhubnout, pokud člověk trpí nadváhou, pravidelně cvičit a jíst vyváženou stravu. Stejně důležité je žít společensky a být aktivní ve své komunitě, protože předchozí studie prokázaly spojitost mezi omezeným společenským životem a snížením kognitivních schopností.

Jedenaosmdesátiletý novinář Nathan je přesvědčený, že jeho skvělá fyzická i psychická kondice je výsledkem pozitivního přístupu. „Stárnutí je stav mysli,“ upozorňuje. „Člověk si neprospívá, když k němu přistupuje negativně. Já jsem optimista a obklopuji se lidmi, kteří mají stejný postoj,“ vysvětluje Viswa Nathan. Rád se vídá s přáteli, směje se, debatuje a neustále se o něco zajímá, uzavírá South China Morning Post.

autor: gzb
Spustit audio

Související