Je podle vás snadné stát se v Česku podnikatelem?

11. únor 2015
Radiofórum

V České republice přibylo v loňském roce téměř 25.000 nových firem, což je nejvíc od roku 2007. Novinkou na firemním trhu jsou podnikatelé mladší 18 let, kterým umožnil založení byznysu nový občanský zákoník.

Podle výzkumu Světového ekonomického fóra jsou v naší zemi po Španělsku druhé nejhorší podmínky pro začínající podnikatele z celé Evropské unie.

A podle pravidelného hodnocení Světové banky, zaměřeného na přístup jednotlivých států k podnikání, obsadila Česká republika 44. příčku, a získala tak pozici mezi Jihoafrickou republikou a Arménií.

Podle Světové banky se v Česku zlepšily podmínky pro zakládání nových společností, a díky novému občanskému zákoníku je snazší i možnost domáhat se dodržovaných smluv.

Tuzemští podnikatelé si ale stěžují především na přebujelou byrokracii, přibývající množství formulářů a omezené možnosti malých a středních podniků dosáhnout na bankovní úvěr.

Česko patří k zemím, které mají v rámci OECD nejnižší sazbu daně z příjmů právnických osob.

Zatímco vládnoucí ČSSD by si zvýšení daní pro firmy dovedla představit, její koaliční partneři se k takovému návrhu staví odmítavě.

Napadlo vás někdy začít podnikat? Měl by stát firmám podnikání co nejvíc usnadnit? Co myslíte, zhoršují se, anebo zlepšují podmínky pro podnikání v Česku?

Hostem Zuzany Rejchové byl ve středu 11. února po 19. hodině Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků.

autoři: Susana , Markéta Vozková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.