Jaroslav Kmenta ke kauze Čapí hnízdo: Došlo k tajnému vyzvídání informací

14. březen 2016

Kvůli kauze Farmy Čapí hnízdo se na ministerstvu financí údajně dějí nezákonnosti.

Podle magazínu Reportér si na nezákonnosti stěžují dva úředníci ministerstva - vedoucí oddělení Ladislav Janák a ředitelka odboru Martina Uhrinová. Ti mají na starosti analýzu a hlášení nesrovnalostí při čerpání dotací z Evropské unie.

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta, který je autorem článku v magazínu Reportér, nechtěl ve vysílání Českého rozhlasu Plus prozradit své zdroje, ujistil ale, že informace jsou pravdivé.

„Vycházím z podkladů, které byly předány úředníky ministerstva financí prošetřovateli na Úřad vlády. Předali mu složku, kde je asi 200 příloh, které svědčí o celém případu. Takže já nedělám nic jiného, než že cituji oficiální dokumenty, které byly ke kauze nashromážděny a které má nyní k dispozici Úřad vlády,“ říká Kmenta.


Podle magazínu Reportér si dva úředníci ministerstva financí - vedoucí oddělení Ladislav Janák a ředitelka odboru Martina Uhrinová, kteří mají na starosti analýzu a hlášení nesrovnalostí při čerpání dotací z Evropské unie, stěžují na nezákonnosti v úřadě kvůli kauze Farmy Čapí hnízdo. Jejich referentka letos v lednu údajně tajně vyzvídala informace z bruselského Úřadu pro potírání podvodů OLAF, který dotační kauzy kolem Agrofertu nyní prověřuje. Kdyby informace získala, mohla informovat kontrolovanou stranu – tedy Agrofert – o plánované kontrole. Mohla se stát i členkou kontrolní komise a tak na místě kontrolu ovlivnit. O případ se zajímala na příkaz Babišova náměstka Tomáše Vyhnánka bez vědomí svých přímých nadřízených. Od února věc prověřuje prošetřovatel Úřadu vlády Jan Kněžínek.

Dále uvádí, že se obrátil na všechny aktéry, nikdo z nich se ale nechtěl k případu vyjádřit. Podle Kmenty došlo k tajnému vyzvídání informací a je podezření, že byl možná zájem ovlivnit vyšetřování Úřadu pro potírání podvodů OLAF.

Podle Tomáše Vyhnánka, náměstka ministra financí pro finanční řízení a audit, ale byla situace prostší. „Někdy na začátku ledna se objevila informace v médiích, že OLAF vyšetřuje Čapí hnízdo, a já jako náměstek zodpovědný za komunikaci s OLAFem, jsem si tuto informaci potřeboval nějak ověřit,“ říká Vyhnánek.

Proto neformálně požádal dlouholetou a zkušenou pracovnici ministerstva financí, inženýrku Boschat, aby informace ověřila. Na otázku, proč nejednal formálně správně, Vyhnánek uvádí, že není stanovena povinnost, aby ke každé své žádosti dokládal číslo jednací, a že si nemyslí, že by nemohl komunikovat s nikým jiným na ministerstvu, než se svými podřízenými.

Celý příspěvek, spolu s vyjádřením komentátora Českého rozhlasu Radko Kubička, si poslechněte v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio