Jaroslav Flegr: V létě vzniknou nové mutace, které budou ničit organismus i mladším ročníkům

18. červen 2021

Británie kvůli strmému nárůstu počtu případů nakažlivější indické mutace delta o měsíc oddálila rozvolňování. Dá se očekávat, že masivnějšímu šíření této mutace bude čelit i Česká republika, domnívá se evoluční biolog Jaroslav Flegr. „To, s čím si ale můžeme být jistí, je to, že budeme čelit obdobným mutacím, které už možná někde existují, jen o nich ještě nevíme. A pokud neexistují, budou přes léto velmi rychle vznikat v proočkovaných zemích,“ predikuje.

Podle Flegra sice na podzim lze čekat mírnější vzedmutí epidemie než loni, virus by ale mohl zacílit na nižší věkovou kategorii. „Bude umírat méně seniorů, protože řada těch, co měli smůlu, už umřeli. O to víc ale bude problém se šířením v mladší populaci.“

Čtěte také

Nové mutace se totiž připraví na proočkovanost a budou silně zasahovat i organismus mladých lidí, domnívá se.

„Nechci říct, že budou přímo zabíjet, ale budou ničit organismus i těch mladých. Důsledky pro ně a pro lidi středního věku budou mnohem horší. Takhle jsme si to vypěstovali tím, že jsme nechali populaci promořit, místo abychom epidemii zastavili.“

Bude umírat méně seniorů, protože řada těch, co měli smůlu, už umřeli.
Jaroslav Flegr

Bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO a nynější ředitel Nemocnice Agel Říčany Roman Prymula souhlasí s tím, že bychom se měli dobře připravit na rizika, která s sebou přinese podzim. „Pokud se ale budeme chovat vcelku normálně, tak si nemyslím, že by měla přijít tak katastrofická vlna, která tady byla v předchozích měsících,“ říká.

Čtěte také

Hosté Pro a proti Karolíny Koubové se shodují na tom, že léto je záhodno využít k přípravě dostatečných kapacit testů a sekvenování. Flegr je přitom přesvědčen, že zaměřit se musíme hlavně na PCR metodu.

„Negativnímu antigennímu testu se dá věřit dvě až čtyři hodiny. Pak už je to, jako bychom nebyli vůbec testováni,“ vysvětluje a počítá s tím, že potřebovat budeme až stovky tisíc testů denně.

Prymula: Kolektivní imunity nedosáhneme

Sekvenovat by se mělo rozhodně víc, přitakává Prymula. Poukazuje ale na to, že ani důsledným sekvenováním se nepodaří zastavit šíření potenciálních mutací. Proto apeluje na občany, aby v případě plánování dovolených v zahraničí nejprve podstoupili očkování.

Čím víc naočkovaných, tím lépe.
Roman Prymula

Exministr zdravotnictví upozorňuje, že v případě u nás hojně využívané vakcíny Pfizer je rezistence vůči často debatované mutaci delta stále poměrně vysoká. Přesto s výhledem na vznik nových mutant viru je pravděpodobné, že stoprocentní kolektivní imunity nedosáhneme. „Tedy čím víc naočkovaných, tím lépe.“

Čtěte také

Zatímco Roman Prymula věří, že případný podzimní nárůst nemocných nepovede k opětovnému lockdownu, Jaroslav Flegr je v tomto ohledu méně optimistický.

„Záleží na tom, jak budou úspěšní naši přátelé antivakcináři a promořovači. Pakliže budou úspěšní, tak k lockdownu zaručeně dojde. Pokud se nám do zimy nepodaří proočkovat přes 90 procent populace, je jasné, že se v zimním období rozjede epidemie takovým tempem, že lockdown bude nutný.

Poslechněte si celou debatu Karolíny Koubové.

Spustit audio

Související