Jaro 1952 aneb dva druhy věřících

22. duben 2022

Jaro 1952 bylo v Československu jedním z vůbec nejhorších období – politické procesy, vnitrostranická paranoia a opakované útoky – řečeno jiráskovsky – proti všem, kteří se jakýmkoliv způsobem znelíbili úzké partajní věrchušce.

Politickou hvězdou jara 1952 je na dochovaných nahrávkách v archivu Českého rozhlasu jednoznačně komunistický šéfideolog a ministr informací Václav Kopecký.

Čtěte také

V této době navštívila Čínskou lidovou republiku československá delegace, která zde podepsala tři dohody. Jedním z členů této delegace byl právě ministr Kopecký, který po svém návratu pronesl plamennou řeč. V archivu se bohužel nedochovala celá, ale i tak rozhodně patří do zlatého fondu Kopeckého propagandistických projevů. Vybraná pasáž se týká čínské okupace Tibetu. 

Druhý zvukově dochovaný Kopeckého projev ze sledovaného období byl pronesen  na ustavujícím sjezdu Československé společnosti pro šíření politických a vědeckých znalostí. Tato propagandistická organizace přitom tehdy nebyla založena, ale pouze přejmenována. Ani tento projev se na zvukové nahrávce nenachází celý, ale dochovaná část patří rovněž k ministrovým propagandistickým perlám. Vybrané pasáže jsou věnovány věřícím: útokům na ně a jejich typologii podle Kopeckého.   

Spejbl, Hurvínek a fronty

Z politických soudních frašek se v rozhlasovém archivu dochoval záznam jednoho z řady procesů s tzv. přisluhovači Zelené internacionály (23. - 25. dubna 1952). Před soudem tehdy stáli katoličtí intelektuálové a bývalí agrárníci a národní demokraté. Ve vykonstruovaném procesu padl jeden rozsudek smrti a řada doživotních trestů.

Čtěte také

Ve vybraných ukázkách uslyšíte úvod rozhlasového moderátora, ukázky z výslechů národně-demokratického politika Vlastimila Klímy a katolického básníka Josefa Kostohryze, a také úryvek ze závěrečné řeči prokurátora Miroslava Kolaji.

Další ukázka pochází ze závěrečné řeči prokurátora Eduarda Švacha, kterou pronesl při jednom z procesů s padělateli potravinových lístků. Ilustruje politizaci tehdejší justice i v trestních kauzách, které se týkaly hospodářské kriminality.

Z oblasti kultury uslyšíte ukázku z rozhlasové úpravy hry Aloise Jiráska Jan Hus a dětskou tvorbu ilustruje úryvek ze scénky, ve které se Spejbl s Hurvínkem vyrovnávali s jedním velmi rozšířeným fenoménem raného (i pozdního) komunismu – s téměř všudypřítomnými frontami.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.