Jana Maláčová: Zmatky kolem plošného testování seniorů jsou obrovské, ale musíme to pár dní vydržet

6. listopad 2020
Výrok týdne

Začátek plošného testování v domovech pro seniory doprovází chaos. První antigenní test ze slin, mají klienti i zaměstnanci domovů důchodců, léčeben dlouhodobě nemocných a dalších zařízení sociální péče podstoupit nejpozději do příštího pondělí. Pak by se mělo testování opakovat každých pět dní. Jenže testy zatím nikdo z nich nemá.

Čtěte také

V usnesení vlády z minulého týdne je odpovědnost přenesena na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, ta se brání, že je nekoupila, a ani to podle zákona udělat nemůže.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se brání, že vše je v gesci ministra zdravotnictví. Do podobné situace se ministerstvo zdravotnictví dostalo taky na jaře, kdy zase vázly dodávky ochranných pomůcek. 

Za nás je důležité, že téměř po třech měsících diskusí se konečně začne testovat. Ty zmatky jsou obrovské, já si to velmi dobře uvědomuji. Každý týden mám videokonferenci s 30 největšími aktéry v sociálních službách. To, co jsem si včera vyslechla… Snažila jsem se všechny zklidnit. Říkala jsem jim, že prostě musíme tento zmatek pár dní vydržet. Ono si to sedne.
Jan Maláčová pro Hospodářské noviny

Proč se nemohlo testovat už před dvěma měsíci, jak mnozí doporučovali? Proč jsou tady zmatky kolem ochrany seniorů? Může za to už dvojí výměna ministra zdravotnictví, nebo ne? Už před pandemií se sociální služby potýkaly s nedostatkem peněz a personálu. Jak to vypadá teď?

Výrok týdne s Renatou Kropáčkovou najdete v audiozáznamu. Ptala se člena epidemiologické a klinické skupiny na ministerstvu zdravotnictví a vědeckého sekretáře České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka a Oldřicha Haičmana, ředitele Diecézní charity Brno.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.