V jirkovském domově pro seniory onemocněly desítky zaměstnanců i klientů koronavirem

6. listopad 2020 12:50

Těžké chvíle teď prožívají klienti i zaměstnanci Městského ústavu sociálních služeb v Jirkově na Chomutovsku. Ve dvou budovách je ubytovaných 260 klientů, 50 z nich se nakazilo koronavirem a 10 jich v souvislosti s tím zemřelo.

V minulém týdnu všechny budovy kompletně vydezinfikovali hasiči. Na místě pomáhá armáda i studenti, protože nákaza se nevyhnula ani zaměstnancům. Jen nepatrná část seniorů může opustit své pokoje, aby se prošli po zahradě domova.

„Mám knoflíky, tak přišívám, abych něco dělala. Nebo si čtu – něco člověk musí dělat,“ popisuje jedna z klientek domova U Dubu v Jirkově, jak tráví čas, když nemohou fungovat běžné aktivity, na které jsou klienti domova zvyklí. Je ráda, že se může jít s doporovdem podívat na zahradu.

Seniorům místo zaměstnanců pomáhají studenti

V budovách městského ústavu sociálních služeby vypomáhá kvůli nedostatku personálu armáda a studenti vysokých škol.

„Obrátili jsme se na krajský úřad, který nám k pracovní povinnosti povolal studenty vysokých škol. Máme jich tu 16, kteří mají podepsanou smlouvu s krajským úřadem. A jeden má uzavřenou smlouvu s námi na DPP,“ říká ředitelka ústavu Eva Šulcová:

Mezi pomáhající vysokoškoláky patří Kristýna Bruhová, studuje prvním rokem na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem obor sociální politika a práce. „Pracuji na 4. patře, to je odlehčovací služba. Dělám to, co personál – starám se o klienty po dobu celé mé pracovní doby. Byli jsme povoláni na 6 hodin denně,“ popisuje.

Podle Kristýny se práce v reálných podmínkách výrazně liší od studijní praxe: „Určitě se to liší. Na těch praxích nepřijdeme do přímého kontaktu s pozitivními osobami. Zrovna na tom patře, na kterém dělám, je více těch pozitivních klientů.“

Klienti, kteří musí být na pokojích v izolaci, trpí nejen absencí sociálních kontaktů, ale také tím, že nemohou dělat věci, na které jsou zvyklí.

„Pro klienty je samozřejmě frustrující to uzavření v místnostech. Jsou zvyklí, že je to tady jako jedna velká rodina, že se tu neustále něco děje, a že mají spoustu aktivit, ze kterých si mohou vybírat,“ říká ředitelka domova Eva Šulcová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související