Jana Maláčová: Je to taková hloupá, plytká diskuze, kde na to vezmeme

28. srpen 2020
Výrok týdne

Lidé, kteří celý život poctivě pracovali, se mají mít dobře. Na tom bychom měli postavit příjmy a výdaje našeho státního rozpočtu. Až pak povedeme diskusi, kde ušetřit, řekla ve čtvrtek ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Čtěte také

Obhajovala tak takzvané rouškovné, jak se lidově začalo říkat avizovanému mimořádnému příspěvku 5 tisíc korun pro seniory.

My jsme ale vybrali jen několik dní starý výrok na stejné téma, který pronesla při zahájení kampaně ČSSD se stranickými kolegy Michalem Šmardou a Lubomírem Zaorálkem.

Strašně mě unavuje otázka, jestli si to (tj. mimořádný příspěvek důchodcům) můžeme dovolit, nebo ne a kde na to vezmeme. To je podle mě taková hloupá, plytká diskuze, kde na to vezmeme
Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně dodala, že nepotkala nikoho kromě ODS, kdo by jí řekl, že přidat několik tisíc korun důchodcům je špatně.

Ptáme se

Paní ministryně se už v pořadu hájila tím, že výrok je vytržený z kontextu. Otázku by prý stavěla jinak: Jak je možné, že lidé, kteří celý život pracovali, nemají důchod, ze kterého se dá žít? Dělá  vláda systémové kroky k nápravě tohoto neutěšeného stavu, kdy je tu, jak řekla paní ministryně milion seniorů s důchodem pod 14 tisíc?

Výrok týdne analyzují rektorka Mendelovy univerzity v Brně a zároveň předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová a komentátor seznamzpravy.cz a spolupracovníkem Českého rozhlasu Petr Holub.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.