Celá debata o příspěvku pro důchodce je redukována jen na to, kde na to vezmeme, zlobí se Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí navrhla, aby důchodci dostali příspěvek 6 tisíc korun. Byli senioři koronavirem opravdu nejvíce postiženi ze všech skupin obyvatelstva? „Bylo to stresující pro všechny, ale pokud proti sobě stavíme jednotlivé skupiny, tak jsme pomohli všem a v tuto chvíli diskutujeme, jak pomoci i seniorům a seniorkám,“ tvrdí ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

V pondělí její stranický kolega a ministr vnitra Jan Hamáček prohlásil, že o příspěvku by mělo být rozhodnuto do týdne. „Jedná se o tom a blížíme se dohodě. Pokud se tak v pondělí nestane, bude to mít vážné důvody,“ říká Maláčová.

Čtěte také

Jestli bude příspěvek 6 tisíc korun, jak navrhovala ČSSD, nebo 5 tisíc, jak plánoval premiér Andrej Babiš (hnutí ANO), se podle ministryně práce stále jedná. „To jsou přesně parametry, o kterých se bavíme. Výše příspěvku, datum vyplacení a tak dále, takže buďme trpěliví.“

Cílená pomoc, nebo předvolební úplatek?

O víkendu předseda vlády Andrej Babiš nazval příspěvek „rouškovné“, což naznačuje souvislost s pandemií koronaviru. „Doba byla složitá pro všechny, a protože důchody jsou velmi nízké, i když jsme je v minulých letech rekordně navyšovali, diskutujeme o tom, zda finančně nepomoci taky seniorům,“ říká Maláčová.

Čtěte také

„Zaměstnancům jsme pomohli hlavně programem antivirus, rodiče dětí do třinácti let měli možnost krizového ošetřovného, dále jsme pomohli všem živnostníkům,“ vyjmenovává ministryně vládní opatření, která lidem kompenzovala výpadek příjmů.

Důchodci ale o žádné příjmy nepřišli. „Proto se bavíme o mnohem nižší částce, než bylo třeba 500 korun denně pro živnostníky. Důchodcům navrhujeme 500 korun měsíčně,“ argumentuje.

Není příspěvek jako příspěvek

Jedním z důvodů, proč Jana Maláčová navrhla jednorázový příspěvek, je, že senioři mají nízké důchody. Je tohle ale systémové řešení, které situaci napraví? „Je, protože budeme systémově navyšovat. Ještě systémovější by byla důchodová reforma a tu jsme letos v březnu připravili.“

Čtěte také

V tomto týdnu se rozvinula debata, jestli by měl důchodce, který bere deset tisíc měsíčně, dostat stejný příspěvek jako jiný, který dostává třeba 18 tisíc. „Když všem přidáte stejnou částku, tak logicky pomáháte nejvíc těm nejslabším,“ tvrdí Maláčová.

Po nedělních Otázkách Václava Moravce ministryně práce řekla, že ji strašně unavují otázky, jestli na celý příspěvek při rozpočtovém deficitu 500 miliard máme.

„Řekla jsem ještě, že bych tu otázku položila jinak: Jak je možné, že lidé, kteří celý život pracovali, nemají důchod, ze kterého se dá žít? Na to bychom se měli ptát a politici jsou placení za to, důstojný život lidem zajistit,“ vysvětluje Maláčová.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.