Maláčová: Zaměstnanci jsou jedni z posledních, kdo ještě platí daně. Zaslouží si ochranu, prodlužme Antivirus

13. červenec 2020

Sociální demokraté chtějí prodloužit program Antivirus. Podle ministerstva práce a sociálních věcí získalo od půlky března do začátku července příspěvky na mzdy zaměstnanců přes 56 tisíc firem a tak asi 700 tisíc zaměstnanců.

„Program by měl být do konce roku prodloužen,“ tvrdí v pořadu Pro a proti ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Její strana chce, aby Antivirus fungoval do konce roku. „Je to dobře zacílený program, dosud stál 14,5 miliardy korun. A je mnohem levnější podporovat firmy, aby nekrachovaly, než aby tito lidé šli na úřad práce.“

Ekonom působící v expertní platformě KoroNERV-20 Radim Dohnal by pokračování Antiviru ve stávající podobě nepodpořil. „Lidé z firem mi program popisují spíše jako prodlužování stavu jistoty a nejistoty. Má své výhody, ale brzy by to chtělo, aby se stát začal z ekonomiky stahovat a program omezoval, jako to dělají jiné země.“

Antivirus nám pomáhá udržovat pracovní morálku, návyky těchto lidí a také náladu ve společnosti. Získáváme čas, aby se firmy opět mohly postavit na nohy, a prostor, abychom naši ekonomiku mohli dát zase do pořádku.
Jana Maláčová

Ministryně souhlasí, že debata o budoucí podobě programu je nezbytná. „Ale velmi neplodná je debata o tom, že bychom jako stát měli ustupovat z ekonomiky. Dokud je Antivirus levnější než vyplácení dávek v nezaměstnanosti, tak jsem pro prodloužení do konce roku,“ zdůrazňuje.

A dodává: „Zaměstnanci jsou jedna z posledních skupin, která platí daně. Na dani z příjmu fyzických osob je postaven státní rozpočet. A myslím, že pokud se bavíme o 14 miliardách, tak to jsou částky vemi nízké a zaměstnanci si ochranu zaslouží. Neměli by to všechno odnést.“

2 miliardy za procento nezaměstnanosti

Dohnal připomíná, že je nutné rozlišovat krátkodobý a dlouhodobý horizont. „V případě Antiviru je také spoluúčast zaměstnavatelů, kteří kontinuálně rozhodují o svých zaměstnancích. Svou roli hraje také odstupné, které často zaměstnavatelé valí před sebou,“ varuje.

Čtěte také

Podle Maláčové je ale klíčové udržet pracovní místa. „Každé procento nezaměstnanosti nás stojí asi 2 miliardy korun. To jedno procento je asi 70 tisíc lidí,“ vysvětluje ministryně.

„Antivirus je levnější, dává čas firmám se konsolidovat a zabojovat o život. V momentě, kdy budeme mít několik set tisíc lidí navíc na úřadech práce, tak bude velmi složité ekonomiku restartovat.“

Program měl smysl v době nouzového stavu. Ale množství firem mělo problémy už předtím a tímto se jen prodlužuje status quo a znemožňuje se firmě i zaměstnancům, aby se restrukturalizovali.
Radim Dohnal

Ekonomovi vadí, že firmy jsou v nejistotě. „Program byl už prodloužen, ale v Německu vědí, že poběží do konce roku, ve Španělsku mají graduální snižování do konce září... Prodlužování a posouvání vyvolává v lidech málo jistoty, takže odkládají svou spotřebu a to dělá malou důvěru ve stát.“

„Ať program běží do konce roku v nějaké menší podobě, aby se stát pomalu stahoval, přecházelo to do standardní podpory v nezaměstnanosti a pojďme se bavit o její výši,“ navrhuje Radim Dohnal.

Ministryně připomíná, že jde o výjimečnou situaci. „Ale dosud jsme byli úspěšní, nízká míra nezaměstnanosti svědčí o mnohém. Upřímně říkám, že si kupujeme čas, chceme, aby firmy byly životaschopné a mohly se postavit na nohy. Připravujeme další programy a děláme v tuto chvíli maximum,“ ujišťuje Jana Maláčová (ČSSD).

Celou debatu si můžete pustit na záznamu. Moderuje Michael Rozsypal.

Spustit audio

Související