Jan Vávra: Zachrání opozici jednota?

19. červenec 2020

Všeobecně se má za to, že opozice se musí sjednotit do jednoho bloku, pokud chce v příštích volbách porazit Andreje Babiše.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

I když by po něčem takovém byla u veřejnosti poptávka, postoje jednotlivých stran ukazují, že to je víceméně iluzorní představa. Pro většinu z nich není ještě tak zle, aby se dokázaly vzdát části svého programu, přinutily ustoupit své vůdce do pozadí a riskovaly rozpuštění své identity v nejasném projektu.

Čtěte také

Obě nejsilnější opoziční strany, které mají pocit, že by se případný opoziční blok měl formovat kolem nich, tedy Piráti a ODS, k sobě nechovají příliš sympatií. Politikům stran, které se označují za „tradiční a hodnotově ukotvené“ – tedy ODS, TOP 09 a KDU –, připadají Piráti nevyzpytatelní.

Problémy současného světa

V „hodnotově ukotvených“ stranách panuje také nedůvěra k tématům, které přineslo 21. století, jako je ochrana klimatu nebo digitalizace. Jinou dělicí čáru tvoří evropská integrace. Programem některých stran je především svržení Andreje Babiše, jiné se chtějí shodnout na více otázkách. Kdyby takové uskupení skutečně vzniklo a šlo do voleb, rozpadlo by se brzy po svém případném vítězství.

Pokud tedy nějaký všeobjímající volební blok vznikne, bude to nejspíše úplně nové uskupení, které nejdříve vyluxuje menší strany, a těm ostatním pak nezbyde než se přidat. Ale tento scénář je v tuto chvíli málo pravděpodobný, i kdyby se nakonec role odhodlal ujmout spolek Milion chvilek pro demokracii.

Programové rozdíly ale nejsou zdaleka jediným problémem naší opozice. V době, kdy nadnárodní korporace mají na naši budoucnost daleko větší vliv než námi volení politici a kdy se čím dál více lidí zmocňují obavy z otevřeného světa, který nás ohrožuje jak levnou pracovní sílou, tak mocí kapitálu, který si nás může všechny koupit, kdy se do naší blízkosti tlačí přistěhovalci z jiných kultur, vyznávající nám nepochopitelné náboženství, a kdy se k nám ze světa šiří různé nemoci, hledají lidé ze všeho nejvíce nějakou jistotu. A tu pro ně nevykouzlí sebelepší program.

Charismatický vůdce

Čtěte také

Musí přijít někdo, komu většina populace uvěří, že je před všemi novodobými nebezpečími ochrání. V současné marketingové době, kdy se politika prodává stejně jako jogurty, již nevyhrává volby program ani „hodnotové ukotvení“, ale důvěra v charismatické vůdce.

Jednotný opoziční blok by tedy musel nalézt důvěryhodnou osobnost, která kolem sebe bude šířit jistotu, že nás před všemi problémy, které nás ohrožují, ochrání. Jinak nemalá část populace zůstane věrná Andreji Babišovi, který pro ně zůstane jediným spasitelem.

Zatím se v opozičním táboře nikdo takový neobjevil. To ovšem neznamená, že ho šikovná marketingová mašinerie ještě nemůže – v čase, který do voleb zbývá – vytvořit. Ale i kdyby se našel vůdce podobný Zuzaně Čaputové, nebo alespoň Rafalu Trzaskowskému, bylo by krajně nepravděpodobné, aby se v českém prostředí, kde je úspěch jednoho chápán jako neúspěch druhého, za ním bezvýhradně sešikovali politici všech opozičních stran.

Jan Vávra

V takovém případě pak bude rozumnější, aby ve volbách kandidovaly dva bloky, jeden složený ze stran „tradičních a hodnotově ukotvených“ a druhý z těch liberálních. Ale k nějakému stupni integrace musí opozice – pokud nechce přenechat vítězství Andreji Babišovi – dospět.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související