Jan Vávra: ODS by si měla ujasnit, kam chce směřovat

20. únor 2020
Alexandr Vondra

ODS se pokládá za vedoucí sílu opozice. Kdo je ale vedoucí silou ODS?

Staronový předseda ODS Petr Fiala na nedávném kongresu své strany – u řečnického pultíku s heslem „pro zemi, která vítězí“ – ve svém projevu kromě jiného zdůraznil význam západního směřování Česka. „Pro skutečného konzervativce není Západ jedna z možností, ale kotva,“ řekl doslova.

Nyní se ukazuje, že buď se zahraničněpolitická orientace náhle změnila, nebo předseda nemá svoji stranu pod kontrolou. Dva europoslanci a experti ODS na zahraniční politiku reagovali na plánované demonstrace iniciativy Milion chvilek pro demokracii, které se mají odehrávat pod heslem „Nechceme jít cestou Maďarska a Polska!“, důkladnou obhajobou těchto zemí.

Čtěte také

Místopředseda ODS Alexandr Vondra na sociální síti uvedl, že „chvilkaři útokem proti Visegrádu ztratili jeho sympatie“. Srovnávat Kaczyńského a Orbána s Babišem je podle Vondry nehorázné. Oba prý – na rozdíl od Babiše – stojí v čele demokratických stran. Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil na sociální síti zase poznamenal, že Minář tímhle dává ODS facku.

Je skutečně pozoruhodné, když bývalý mluvčí Charty 77, spolupracovník Václava Havla a nyní místopředseda strany, která má v názvu demokratická, veřejně prohlásí, že „polská reforma justice má za cíl soudní systém otevřít, jako ho máme otevřený my, nebo třeba v Rakousku a Německu“.

Přitom Soudní dvůr EU rozhodl, že reforma polské justice je v rozporu s unijním právem a podle Věry Jourové, do jejíž působnosti spadají evropské hodnoty a transparentnost, je situace ohledně vlády práva v Polsku velice vážná.

Překonaný Visegrád

I když Andrej Babiš pořád vychvaluje spolupráci se zeměmi Visegrádu, řada pozorovatelů a stále častěji i politiků upozorňuje na to, že toto toxické společenství nás čí dál tím více poškozuje, což se podle všeho ukáže i při jednání o novém rozpočtu EU. Je ještě celkem pochopitelné, že se Babiš ve Viktoru Orbánovi zhlédl. Proč v něm ale vidí demokratického politika Alexandr Vondra, není jasné.

Čtěte také

ODS by si měla jasně vybrat, jestli chce být ideovým přívažkem Kazcyńského a Orbána, nebo směřovat naši zemi na Západ. Pokud chce nabízet iluzi návratu do bezpečí pevných hranic národního státu, kde si budeme moci dělat to, co chceme jen my, měla by otevřeně přiznat, že jsme členy EU – podobně jako Maďaři a Poláci – především z vypočítavosti a kvůli dotacím a že nás jinak evropské a západní hodnoty nezajímají.

Tím se sice ODS přesměruje na voliče Tomia Okamury, Andreje Babiše a Václava Klause ml. a nikoli na nastupující generaci a liberálně orientované voliče, bylo by to ale férovější, než se pořád tvářit jako západní konzervativní strana.

Skutečné nebezpečí

Názorové zrání bývalého disidenta a milovníka Západu Vondry ale není jen projevem tragikomického a zastydlého nacionalismu postkomunistických zemí střední Evropy, který se tváří jako lék na všechny národní komplexy. Jak to ostatně předvedl nedávno Viktor Orbán, když mluvil o „rozsudku smrti“ vyneseném nad Maďarskem jako poraženým státem v první světové válce.

Jan Vávra

Pokud chce Alexandr Vondra ve svém tažení pokračovat, měl by si připravit stejně plamenný projev o zradě Západu v souvislosti s Mnichovem, o třech stoletích temna pod Rakouskou nadvládou či upálení mistra Jana Husa německými kněžími.

Jestli by strana s takovým programem měla skutečně sestavovat vládu, museli bychom se opravdu bát jak o osud liberální demokracie, tak o budoucnost naší země v éře postupující globalizace a dalších výzev 21. století.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související