Petr Holec: Saša se vrací. Comeback Vondry ukazuje personální bídu ODS

7. leden 2020

Zapomeňte chvíli na šéfa ODS Petra Fialu, který pořád dokola opakuje, že chce být premiérem, zatímco jeho strana stagnuje.

Víc vám o situaci ODS krátce před jejím lednovým volebním sjezdem řeknou dvě jiné věci: zaprvé, že jejím nejviditelnějším politikem je nyní řeporyjský starosta a bulvární novinář Pavel Novotný, který svou funkci pojal jako osobní reality show. A zadruhé, že návrat do jejího vedení ohlásil europoslanec Alexandr Vondra.

Čtěte také

Řekněme, že Novotný prostě jen kráčí v exhibicionistických šlépějích Václava Klause mladšího, kterého strana radši vyloučila. Pokus o comeback bývalého vicepremiéra, ministra a místopředsedy ODS Vondry je ale svým způsobem personální návrat do zlaté kmotrovské éry, která skončila zásahem těžkooděnců na Úřadu vlády a kdysi tradičně vládní stranu přivedla v roce 2017 k sedmiprocentnímu volebnímu debaklu.

Právě za Vondrou se totiž táhla stopa korupční kauzy ProMoPro a bývalý ministr obrany nakonec rezignoval, protože podle svých vlastních slov „ztratil důvěru veřejnosti“.

Vondra poté zcela propadl v senátních volbách v roce 2012. Jenže v loňských volbách do Evropského parlamentu nečekaně uspěl tak, že se díky preferenčním hlasům stal europoslancem z konce kandidátky – tím nejvíc překvapil vlastní stranu.

Kdo přidá dalších šest procent

I proto se teď zkouší vrátit. „Mám těch nominací, aniž bych si o ně říkal, poměrně hodně. A tu stranu mám rád, takže já to nebudu odmítat. Bude-li zájem, tak jsem připraven vykrývat pravé křídlo,“ řekl ke svým nominacím na funkci místopředsedy ODS serveru Echo24.

Čtěte také

Vondra nikdy nebyl za korupci souzený, jeho rezignaci si tehdy vynutila spíš politická symbolika. Ta ovšem v politice diktuje i dál a jeho případný návrat do vedení strany, a tím pádem i do vnitrostátní politiky, se ODS nemusí reputačně vyplatit. Zvlášť, když se šest let snaží korupční minulost spojenou se svým jménem vymazat.

Comeback Vondry, který se svými stále konzervativnějšími názory trefil do nálady voličů, ale ukazuje i jinou důležitou věc: i bývalý vicepremiér si všiml, že v personáliích ODS zeje stále větší díra, a prostě vycítil svou druhou šanci.

Personální situace v ODS totiž „nevzkvétá“, jak by řekl exprezident Václav Havel, který mimochodem kdysi Vondru do vysoké politiky přivedl. Už na třetím volebním sjezdu nemá šéf Fiala vážného protikandidáta a ve vedení chtějí znovu usednout v podstatě ti samí lidé.

Čtěte také

A to včetně Miroslavy Němcové – její éra už se přitom taky zdála minulostí, když ji na sjezdu v roce 2014 porazil právě Fiala. Němcová to tehdy nemohla pochopit: myslela si, že politika zná vděk a že politické funkce jsou navěky, ať se kolem vás děje cokoli.

Nevýrazný profesor politologie Fiala určitě pomohl ODS reputačně zachránit. Po éře politicky méně korektních kádrů a toxické mediální výraznosti strany byl jistě správnou volbou. Už nějakou dobu ale ODS netáhne nahoru a stejně tak i ostatní členové vedení.

Za šest let jeho předsednictví strana stěží přidala nějakých šest procent volebních preferencí, tedy procento na rok. Teď by proto ve svém čele potřebovala někoho, kdo přidá dalších šest procent, a nejde jen o předsedu. Nikdo takový ale zatím není ani na obzoru.           

Autor je komentátor Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio