Macron si hraje na šéfa Evropy, ale je to hra s ohněm, varuje Alexandr Vondra (ODS)

13. listopad 2019

NATO prodělává mozkovou smrt, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Je tento výrok nebezpečnou hrou francouzské hlavy státu, nebo jde o férovou snahu rozproudit diskuzi o potřebných změnách v Alianci?

„Macronovo prohlášení Alianci neškodí. Je to výzva, abychom učinili naše spojenectví pevnější tím, že se i Evropa sjednotí a bude spoléhat více na sebe,“ říká v pořadu Pro a proti ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda.

Problém NATO je, že závazek dávat 2 % na obranu je závazkem politickým. „A my nemůžeme žádným právním závazkem vymáhat součinnost všech členů aliance. Pokud by byl napaden jeden stát NATO, tak záleží na každém státu, jak přispěje.“

V Sýrii vidíme, že USA stáhly své síly a opustily Kurdy... USA kladou samy sebe na první místo. To není konec přátelství a spojenectví, ale velká výzva, abychom byli silou, která bude partnerem jak Spojeným státům, tak dalším velkým hráčům. To, že budeme jen plnit peníze do rozpočtu, což podporuji, není zárukou, že přijde účinná pomoc, jak jsme v minulém století předpokládali.
Cyril Svoboda

Bývalý ministr upozorňuje, že dnes čelíme novým typům hrozeb: teroristické útoky, útoky v kyberprostoru a podobně. A ty potřebují jiný typ obrany, na to musíme být připraveni a musíme být schopni plně reagovat.“

„Tímto výrokem nás Macron provokuje, abychom se nad NATO zamysleli velmi intenzivně a řekli si, jestli a do jaké míry máme změnit náš přístup k sobě... Debata, co vlastně chceme, je dobrá. Macron vykopl míč vysoko a všichni se diví,“ shrnuje Cyril Svoboda.

Kdo nás ochrání před Ruskem? Francie?

„Je to nebezpečné prohlášení. NATO není ve stavu klinické smrti. Ale pokud to lidé jako Macron budou říkat, tak se tam může dostat,“ varuje europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Žádný evropský stát dnes neplní to, k čemu se sám zavázal. „Takže na čem by pak ta evropská obrana stála? Začněme dávat nejdřív peníze, a pak se můžeme bavit o dalším. Ale tohle je prostě úplně z opačné strany.“

Emmanuel Macron je gaullista. Jen místo francouzské trikolory se zaštiťuje evropskou modrou s hvězdičkami, dělá vše bez konzultací a jede si svou. Místo toho, aby vedl hloupé řeči o NATO, tak měl mnoho možností nasadit v Sýrii vlastní vojska…, když odtud USA stáhla několik stovek svých vojáků... Ale ochrání nás Francie, až zatlačí Rusko?
Alexandr Vondra

Donald Trump prý dva roky upozorňoval, že stáhne vojáky ze Sýrie. „A teprve pak to udělal, když tam nikdo z Evropanů nic neposlal.“

„Francouzi chtějí překlopit Evropskou unii v jakési impérium, které by restaurovalo dávnou francouzskou slávu, tentokrát v trochu jiných barvách. To je hra, která má zvýšit francouzský vliv, využívá současného oslabení v Německu. Macron si hraje na šéfa Evropy, ale je to hra s ohněm,“ konstatuje Alexandr Vondra.

Spustit audio

Související