Bez Babiše bychom se měli mnohem líp. Příští volby? Ty už nevyhraje, odpovídá staronový předseda Pirátů Ivan Bartoš

14. leden 2020

Předsedou České pirátské strany bude i nadále Ivan Bartoš. Na ostravském sjezdu deklaroval ambici Pirátů vstoupit do příští vlády.

Čtěte také

„Za dva roky ve sněmovně jsme vyrostli, máme dvojnásobek členů a zastoupení ve všech patrech politiky a v Evropském parlamentu. Daří se nám spoustu věcí prosazovat i z opozice. Důležité věci, jako je důchodová reforma nebo dostupnost bydlení, ale jako opoziční strana nemáte příliš šanci prosadit,“ vysvětluje Bartoš v Interview Plus.

Staronový předseda pak stále vylučuje spolupráci se stranami, které považuje za nedemokratické, tedy SPD a KSČM, s ostatními ale chce jednat. Ale jen na základě předem zveřejněné povolební strategie.

Dostali jsme nálepku protisystémové strany. My chceme, aby politika měla kulturu, politici vycházeli z faktů, nedělali populistická gesta a představovali dlouhodobou vizi. Když je systém špatný, tak se ho snažíte opravit.
Ivan Bartoš

Za přirozeného partnera Pirátů označuje hnutí STAN: „Jsme liberální středová strana. A jestli někdo další pasuje do této části spektra, tak je to STAN. Zbylé opoziční strany jsou konzervativní,“ uvádí.

S ANO nebude líp

Bartoš zdůrazňuje, že politická strana může uspět díky vizi a odvedené práci: „Nebojujeme proti těm, které nenávidíme, ale za ty, které milujeme,“ vypomáhá si Bartoš citátem z Hvězdných válek.

Čtěte také

Předpovídá, že hnutí ANO v příštích volbách nedosáhne na 30 % hlasů, jím vedená vláda totiž vizi nepřináší a drancuje rezervy. „Bez Andreje Babiše (ANO) by se Česko mělo mnohem lépe,“ míní Bartoš.

Dodává ale, že nestačí, aby se opoziční strany proti současnému premiérovi spojily.

„Vlády ODS, ČSSD, pak přišly Věci Veřejné nebo vlády, ve kterých byl Jaromír Drábek nebo Miroslav Kalousek (oba TOP 09) – to nebyly dobré vlády. Právě ty svou špatnou politikou umožnily Babišovi nastoupit bez programu, prostě s heslem ‚Bude líp!‘,“ připomíná.

S lidmi jako Kalousek nebo Drábek jsem měl problém a byl to i důvod, proč jsem šel dělat politiku. Jejich elitářská politika se mi nelíbila.
Ivan Bartoš

Připouští ovšem, že například s ODS se Piráti shodnou v pohledu na digitalizaci a nízké daně, v oblasti školství nebo dostupnosti bydlení zase s hnutím STAN. „Ve sněmovně předkládám návrhy s TOP 09, ODS, KDU-ČSL, dokonce s vládním ANO. Důležité je, kam posunete politiku,“ upozorňuje.

Bartoš nevylučuje, že některé strany půjdou do voleb v koalici, Piráti členům jiných stran nabízejí místa na své kandidátce.

Mělo by Česko přijmout euro? Jsou Piráti nástupci Strany zelených ve Sněmovně? Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související