Petr Hartman: Piráti se nerozpustí a dál budou loupit přízeň voličů

8. leden 2020

Když se daří, je potřeba skončit a založit ještě lepší projekt. Zhruba v tomto duchu se nese anketa na internetovém fóru Pirátů.

Vyvolat podobné hlasování o rozpuštění strany není složité. Každý člen ho může navrhnout.

Čtěte také

Piráti se k této věci nevyjadřují ve své historii poprvé. Došlo k tomu opakovaně a strana se dosud nerozpustila. Proto není potřeba brát ankety tohoto typu příliš vážně. Samozřejmě za předpokladu, že k nim podobně přistupuje většina členů pirátské strany. V opačném případě by na blížícím se celostátním fóru nevolili nové vedení. Rozhodovali by o zániku strany a dělbě kořisti.

Za ni lze s nadsázkou považovat slušný balík peněz, který Piráti získali za dosažené úspěchy v nejrůznějších typech voleb. Přitom v roce 2010 na něj hleděli z velké dálky a zdál se nedosažitelný. Ve sněmovních volbách se tehdy nedostali přes jedno procento.

Za sedm let se z Pirátů stala třetí nejsilnější strana v zemi, alespoň podle získaných hlasů ve volbách, které jim umožnily obsadit 22 křesel v Poslanecké sněmovně. O tom, že nešlo o ojedinělý příklon voličů k nim, se přesvědčili ve volbách komunálních v roce 2018 a v loňských do Evropského parlamentu.

Body u voličů ztrácet nebudou

Zkrátka přítomnost Pirátů na tuzemské politické scéně už nikoho neudivuje. Neznamená to, že by tato strana splynula s davem. Z něj naopak výrazně vybočuje. Například tím, že funguje na základě vnitrostranické demokracie.

Čtěte také

Ta se projevuje v tom, že každý člen si může vynutit hlasování prakticky o čemkoli. Piráti tak mohou na veřejnosti někdy působit jako svérázný a rozhádaný spolek, který může poměrně rychle měnit své vedení, nebo názory. Výsledky nejrůznějších pirátských vnitrostranických hlasování dokazují, že tomu tak úplně není.

Zároveň Piráti nemají nyní zájem včlenit se do opozičního bloku tak, aby upozadili svoji značku. Přízeň u voličů získávají jako neokoukaná protestní strana, která nemá problém kritizovat Andreje Babiše, nebo třeba Miroslava Kalouska. Výsledky průzkumů veřejného mínění dokazují, že jejich strategie nachází u části voličů ohlas. Ten však není tak velký, aby jim reálně hrozilo převzetí vládní odpovědnosti v této zemi.

Při pohledu na jejich počínání na pražském magistrátu je to pro ně spíše příznivá zpráva. I nadále tak budou moci na celostátní úrovni těžit z pověsti protestní strany. Body u voličů nebudou ztrácet za převzetí vládní odpovědnosti.

Petr Hartman

Pirátům proto zatím nehrozí, že by jejich popularita měla prudce klesat. Anketa o rozpuštění této strany zůstane i nadále poněkud bizarní součástí pirátského života a na blížícím se celostátním fóru se bude rozhodovat především o novém vedení.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio