Jan Vávra: Skončíme s vydíráním?

5. červen 2022

Jednání států EU o embargu na dovoz ruské ropy podle premiéra Fialy ukázala, že EU je schopna dosahovat jednotného postoje proti ruskému agresorovi. Seriózní politik by si ale podobné eufemismy mohl odpustit, protože je všem jasné, že 26 států ve skutečnosti ustoupilo vydíraní maďarského premiéra Orbána. Fialovi ovšem maďarský postoj přišel vhod.

Premiér sice stále žije z chvály za svoji cestu do Kyjeva, mezitím ale potichu přeřadil na pragmatickou kolej a nyní se svezl na Orbánově vyděračské taktice.

Čtěte také

Tím sice zdánlivě elegantně vyřešil naše problémy se závislostí na ruské ropě, ale zároveň pokrytecky podpořil ustupování ruskému agresorovi. ČR sice posílá Ukrajině zbraně – to je jistě chvályhodné –, zároveň ale mnohem větší hodnotou sponzoruje Putinovi jeho vojenské tažení. Podle zjištění webu Lidovky.cz za plyn z Ruska platíme v ročním objemu už přes 211 miliard korun, tedy v přepočtu kolem 578 milionů denně. A za ruskou ropu posíláme ročně 64,5 miliardy korun, denně zhruba 176 milionů.

Na jednu stranu tedy srdnatě mluvíme o tom, že jsme ve válce s Ruskem a že Ukrajinci bojují za celou Evropu, na druhou stranu agresora platíme a nejsme ochotni se uskromnit. Do tak trestuhodné závislosti na Rusku jsme se dostali samozřejmě především nečinností předchozích vlád, ale ani u té současné nevidíme tak velké úsilí se závislosti zbavit, jaké vyvíjejí jiné státy EU.

Krotit Orbánovy vyděračské praktiky

Zatímco ruští vojáci brutálně masakrují ukrajinské civilisty, Maďarsko odmítá nejen posílat zbraně, ale i je přepravovat přes své území. Nejde jen o ryzí sobectví a absenci jakékoli solidarity s ostatními – to byla poslední léta politika celé Visegrádské čtyřky, včetně ČR.

Čtěte také

Když při projednávání podrobností embarga Maďarsko opět zablokovalo dohodu kvůli tomu, že na sankčním seznamu byl patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill, který poskytuje Putinovu vojenskému tažení duchovní podporu, nelze to už označit jinak než jako provokaci. Stát s necelými 10 miliony obyvatel trvale blokuje snahu zbývajících 26 zemí podpořit Ukrajinu a ohrožuje tak výsledek války.

Pokud nechceme sami bojovat, jsou sankce jedinou možností donutit Putina skončit s agresí. Když od Ruska budeme stále nakupovat ropu a plyn, bude nás pořád držet v hrsti. A ostatní evropské státy budou čím dál hůř přesvědčovat své občany, aby strpěli vyšší ceny energií, když jiné země si vyvzdorují výjimku. Nemá-li EU ztratit zbytky věrohodnosti, musí vůči maďarskému vydírání změnit taktiku.

Od poloviny roku bude EU předsedat ČR. Je otázkou, jestli můžeme od naší vlády nějaké úsilí o větší akceschopnost EU očekávat. Premiér Fiala sice neadoruje Orbána tak jako předchozí premiér Babiš, ale odborníci ODS na zahraniční politiku, zejména Jan Zahradil a Alexander Vondra, kteří jinak kritizují neakceschopnost EU, patří k vytrvalým obhájcům autoritativních praktik maďarského vládce.

Jan Vávra

Možná by Petr Fiala mohl využít svého tichého spojenectví a zkusit neformálním jednáním krotit Orbánovy vyděračské praktiky. Po ropném embargu bude potřeba řešit ruský plyn – a to vzhledem k obtížnější nahraditelnosti vyvolá v EU ještě větší tenze. Bylo by smutné, kdyby v době českého předsednictví Unie Rusku dále ustupovala a ukazovala, že Ukrajince v jejich boji za svobodu necháme klidně samotné. Pak by Petr Fiala o svou pověst zásadového politika definitivně přišel a nijak by se nelišil od Andreje Babiše.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.