Jan Vávra: Proč Andrej Babiš stále přežívá?

26. listopad 2018

Ze všech komentářů, otázek kladených novináři i vyjádření politiků lze vyčíst údiv nad tím, kolik má Andrej Babiš politických životů a jak se dokáže vykroutit ze všech svých skandálů.

Počínaje spoluprací s StB, přes již legendární Čapí hnízdo až k údajnému únosu vlastního syna na Rusy anektovaný Krym.

Josef Mlejnek jr.: Kostěj Babiš Nesmrtelný?

Andrej Babiš

Andrej Babiš se mnohým musí jevit jako postava z ruských pohádek jménem Kostěj Nesmrtelný. „Moje smrt je daleko,“ říká v jedné z nich Kostěj.

Nejde zdaleka jen o udržení mocenských pozic. Zde je momentální rozložení sil na politické scéně pro Babiše velmi příznivé. Opozice nemá dost sil, aby vládu svrhla, na nových volbách se strany neshodnou a prezident jde Babišovi jednoznačně na ruku.

Nejvíce zarážející je ale Babišův neutuchající půvab a přesvědčivost, které si dokáže uchovávat v očích svých voličů. V prvé řadě Andrej Babiš umí skvěle lhát.

Když si vzpomeneme, kolik různých a zcela protichůdných tvrzení o tom, kdo vlastní a nevlastní Čapí hnízdo, co o tom on ví a neví, v průběhu času naprosto přesvědčivě odvyprávěl, uvědomíme si, že náš dosud nejvýraznější přeborník v tomto oboru – totiž bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek - podával zcela amatérské výkony.

Babiš bojuje o všechno

Nemusíme si dělat iluze, že ostatní politici mluví vždy pravdu, ale Andrej Babiš to umí mimořádně přesvědčivě.

Jan Fingerland: Andrej Babiš jako kulturně-psychologický typ

Andrej Babiš

Andrej Babiš získal mimořádně silné postavení přinejmenším u části české společnosti. Jak to dokázal? Něčím, co jiní nedokážou ani napodobit.

Druhým velice půvabným trikem je schopnost vytvořit vlastní verzi událostí spojenou do jednoduchého a emocionálního příběhu, který přebije veškeré racionálně kladené otázky. Má na to také početný tým spindoktorů, kteří dokáží obrátit skutečnost v její pravý opak.

A tak příběh o tom, jak megahyenističtí novináři likvidují jeho těžce nemocné děti, dává zapomenout na to, že to byl on sám, kdo své děti cynicky použil, aby oklamal poskytovatele dotace a získal peníze, na které jeho Agrofert neměl nárok. O případném maření vyšetřování ani nemluvě.

Jeho protivníci samozřejmě žádný emocemi nebitý příběh nevytvoří, tím méně ho dokáží s takovým osobním nasazením vyprávět. Novináři, pokud se chtějí držet faktů, si s jeho příběhem evidentně nevědí rady. Mohou si za to ovšem trochu sami, protože především média zavedla potřebu vyprávět veškeré události pomocí příběhů.

Jiří Leschtina: Krymská epizoda jen zatemňuje podstatu premiérova problému

Andrej Babiš mladší pobýval v roce 2017 na Krymu

Nesporným přínosem aféry kolem Andreje Babiše mladšího je to, že polila případ Čapího hnízda živou vodou.

Babiš navíc každou odpověď ukončí vodopádem údajných úspěchů své vlády, zvýšením minimální mzdy počínaje - což byl nápad ČSSD - až po tvrzení, že zarazil uprchlické kvóty - což je už úplný nesmysl.

Má tedy vůbec smysl s Babišem věcně polemizovat a varovat před ohrožením právního státu? Určitě má, byť to uslyší jen jeho odpůrci.

Pro jeho dosavadní voliče by ale možná mělo smysl odvyprávět jiný příběh Andreje Babiše. Bohužel žijeme v době, kdy pro upoutání pozornosti musí mít příběh i přívlastkové víno. Jinak to lidi nepřesvědčí a ani to nepochopí.

Svoji roli hraje i to, že na rozdíl od svých protivníků Babiš bojuje o všechno. To nevěští nic dobrého. Situace se posouvá do polohy, že před premiérem budou jen dvě možnosti: buď zůstane stále vládnoucím oligarchou, nebo půjde do vězení. Už tím nás všechny zatahuje dál a dál na východ.

autor: Jan Vávra
Spustit audio