Jan Trachta: Ekonomických migrantů je mnoho, je třeba je přísně třídit

27. květen 2019

Dětský chirurg a spisovatel Jan Trachta působil jako „lékař bez hranic“ opakovaně ve válečných oblastech a zažil okolo sebe mnoho utrpení. 

Díky zkušenostem si utříbil názor na vztahy USA a Ruska, stejně tak na migraci. „Jakýkoliv radikální názor je zkratka,“ říká.

Jazairiová: Lidé utíkali ze Sýrie před smrtí. Potkala jsem ale i mnoho ekonomických migrantů

Pavla Jazairiová

Spisovatelka a novinářka Pavla Jazairiová od dětství cestovala a nikdy nedokončila školní rok ve stejné zemi. I když to bylo proti její vůli, v dospělosti se staly cesty základem její profese a vášní. „Stačila fotografie, slovo nebo příběh a už jsem toužila za tím vyjet," říká host Osobnosti Plus.

„Uprchlíci, obzvláště z válečných zón, jsou lidé, kteří si zaslouží politický azyl. Například ti ze Sýrie, kde jsem dvakrát jako lékař působil,“ uvádí a dodává:

„S ekonomickými migranty je to složitější. Je jich tolik, že je třeba je přísně třídit a rozlišovat to, komu by sebevědomá Evropa mohla pomoci a co už je naopak za čárou.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Jan Trachta bude mimo jiné hovořit o svém působení v zahraničí, vysvětlí také svůj radikální názor na ruskou velmoc.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související