Jan Macháček: Americké korporace v politické agitce

6. duben 2021

V americkém státě Georgia byl před pár dny schválen nový volební zákon, který mezi jiným upřesňuje třeba takovou zdánlivou samozřejmost jako povinnost předložit během voleb nějaký průkaz, tedy řidičák, pas a podobně. Zákon mimo jiné též upřesnil, od kolika do kolika hodin se v tomto státě bude volit. Protože tohle se nelíbí americké progresivistické levici, bylo jasné, že to budou napadat a kritizovat politici za demokratickou stranu a média.

Novinkou je, že se ostře vyjádřili šéfové korporací, jako jsou aerolinky Delta, výrobce nápojů Coca-Cola, finanční skupiny BlackRock a American Express a technologický gigant Cisco. Národní baseballová liga pak zrušila konání prestižních zápasů ve státě Georgia a prezident Joe Biden za to všechny protestující pochválil.

Čtěte také

Šéf firmy Cisco prohlásil, že „vlády mají volby usnadňovat, ne komplikovat“. Firma American Express se oficiálně staví proti úsilí „potlačovat volby“. Coca-Cola se pak vyznala z toho, že bude podporovat přijetí federálního zákona, který novelu ve státě Georgia vynuluje.

Polarizovaná americká společnost se dnes neshodne už ani na tom, jak mají vypadat volby. Pravice říká, že chce chránit integritu voleb, zachovat volby svobodné, tajné, uskutečněné fyzickou přítomností volitele a konané v jeden den se spolehlivou kontrolou.

Vládnoucí levice této snaze o ochranu „integrity voleb“ říká „potlačování voleb“ (anglicky voter suppresion) a žádá volby roztažené do několika měsíců, s širokou paletou poštovního hlasování, s možností obcházet s urnou čtvrti, ulice a domovy důchodců a hlavně nechce povinnost překládat identifikační průkaz.

Biden překvapil

Levice se domnívá, že uvolnění volebních možností navýší volební účast sociálně slabších a vyloučených. Kritici rozvolněných volebních poměrů jsou šmahem cejchování jako rasisti. Pravice tvrdí, že jedině volební integrita zaručí důvěryhodnost voleb.

Čtěte také

Levice se obává, že podobné zákony jako Georgia schválí i další americké státy, kde vládnou republikáni. Pravice má zase obavy, že levice protlačí federální zákon, který z voleb udělá frašku a permanentní pouliční večírek.

Novinku ale představují i uvědomělé korporace. Tedy novinku… Už po letošním 6. lednu technologické firmy jako Amazon, Facebook, Google, Apple a Twitter začaly vymazávat účty Donalda Trumpa a jeho podporovatelů, a to s lehkostí, nad kterou vyjádřili podivení i Angela Merkelová, Emmanuel Macron nebo Alexej Navalnyj.

Čtěte také

Nyní uvědomělé korporace zařadily další rychlostní stupeň angažovanosti. V 90. letech jsme se učili, že korporativismus, tedy provázanost firemního sektoru a vlády, je spíše doménou Rakouska nebo třeba Japonska a že USA představují ten čistý kapitalismus. A než by se řeklo švec, začínají se ikony amerického kapitalismu chovat jako smělé jednotky chozrasčotu.

Zajímavé je, že průkaz totožnosti je dnes v USA třeba k jízdě autem, založení bankovního účtu i k nástupu do letadla Delta a podobně. U voleb se ale tento požadavek rovná podle levice rasismu. Samozřejmě mohou pravicoví voliči létat něčím jiným a pít jinou sladkou vodu. Dokud to jde.

Logo

Překvapil i Joe Biden. Aktivisty kritizující volební zákon státu Georgia pochválil a pravil, že zákon zakazuje podávat voličům ve frontě vodu a občerstvení a že se nebude smět volit po páté večer, kdy se těžce pracující teprve vrací z práce. Přitom zákon říká, že se bude volit do sedmi a vodu a občerstvení voličům nebudou smět podávat pouze politické a aktivistické organizace. A to se říkalo, že lže jenom Donald Trump.

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

autor: Jan Macháček
Spustit audio