Jan Jůn: Zpochybňují následky uvolnění „posledního“ Johnsonova lockdownu premiérův závazek?

16. duben 2021

Už téměř týden od pondělního rána – kdy byla podle plánu premiéra Borise Johnsona ze 22. února dál ulehčena omezení „lockdownu“ – posedávají v zahrádkách britských hospod pivaři a nalévají se podle libosti. Někteří tam pak i trochu poleží.

Pokud by všichni dodržovali dále vyžadované dvoumetrové odstupy, bylo by prý vše v pořádku. Velmi tolerantní policie však nezasahovala ani v londýnské čtvrti Soho či třeba v centru Manchestru a Birminghamu. Majitelé hospod a barů bez předzahrádek tam prostě vynesli stolky a židle na chodníky a do vozovek úzkých ulic v centru, bez ohledu na povolení.

Čtěte také

Uličky pak zaplnila z valné většiny neočkovaná popíjející mládež. Připomínalo to nechvalně známou loňskou „koronavirovou veselici“ na pražském Karlově mostě a jen těžko se ulicemi prodíraly davy nakupujících z nově otevřených obchodů.

Týden uvolnění končí a nošení roušek a dodržování dvoumetrových odstupů polevuje – a tak logicky opět sílí obavy z nového růstu nákazy. Dokonce i přes další pokles počtů nakažených a výrazné úspěchy očkovací kampaně, kdy první injekci už dostalo 33 milionů Britů a druhou už téměř devět miliónů. Přišly na řadu už i mladší ročníky mezi 45 a 50 roky věku a sílí volání po mezinárodních očkovacích průkazech.

Cena za pandemii je ovšem značná: 4,7 milionů Britů nyní čeká na nejrůznější odložené operace včetně rakoviny, z toho 400 tisíc déle než rok, nemluvě o nárůstu psychických problémů.

Lokální stavy ohrožení?

Premiér Johnson se však už nechal slyšet, že se sice těší z úspěchů a z uvolnění, ale že značný pokles počtu nových covidových nakažení i úmrtí není jen zásluhou úspěšného očkování.

Čtěte také

Řekl totiž: „Samozřejmě že očkovací program pomohl, avšak většinu práce omezující nákazu udělal stav nouze. Jak tedy budeme dál uvolňovat, výsledkem nutně bude, že uvidíme více infekcí, hospitalizací a úmrtí a lidé by to měli chápat.“ Dodal ovšem, že momentálně nevidí důvod plán uvolňování měnit. Tolik britský premiér.

Od úterka však najednou přicházejí zprávy, že ve dvou londýnských čtvrtích objevili zdravotníci 44 osob nakažených jihoafrickou mutací se zdrojem v jednom domově důchodců. Polovina pracovnic tam nebyla očkována prý kvůli jejich „předsudkům“ a vláda nyní uvažuje o povinném očkování pracovníků těchto zařízení po celé zemi i přes protesty, že to zavání diskriminací.

Další podobné zdroje nákazy se nyní objevily i ve dvou čtvrtích na severu Londýna. Všude tam stojí fronty na testy a dobrovolníci rozdávají samotestovací balíčky po domech. Experti tvrdí, že pokud by přišla další vlna nákazy, premiér Johnson bude muset porušit onen populistický slib o „posledním“ lockdownu a vyhlásit podle potřeby krajské či okresní stavy nouze, třeba nazvané „lokálními stavy ohrožení“.

Jan Jůn

V jeho plánu postupných pětitýdenních kroků uvolňování bylo mezi výjimkami pamatováno i na nový růst nákazy, ale mnozí by premiérovi porušení dalšího z řady nesplněných závazků už prostě neodpustili.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio