Jan Jůn: Pyrrhovo vítězství Borise Johnsona?

17. říjen 2019

S trochou nadsázky by se dalo s umírněnými britskými brexitáři a s premiérem Borisem Johnsonem tvrdit, že dobrá věc se konečně podařila.

„Dosáhli jsme skvělé nové dohody, která nám přináší možnost kontrolovat naše osudy,“ prohlásil rozradostněně Johnson ve čtvrtek dopoledne.

Čtěte také

Stalo se tak po únavných nočních vyjednáváních a po ranních prohlášeních hlavního vyjednávače Evropské unie Barniera a předsedy Evropské komise Junckera, že obdrželi právnicky formulovaný text, což jim dosud unikalo, a že dohoda je skutečně na stole. Juncker pak dodal, že jelikož bylo dohody dosaženo, nebude zapotřebí žádného dalšího odkladu brexitu.

Severoirští unionisté strany DUP sice znovu a už po několikáté mezitím zdůraznili, že oni dohodu nepodpoří, a podobně se ozval i europoslanec a vůdce tvrdé protievropské strany pod názvem Brexit Party, Nigel Farage, ale to zjevně slavnostní náladu nedokázalo narušit.

Jeden z hlavních vůdců britských tvrdých brexitářů Rees-Mogg, který v poslední době u vědomí obtížností vyjednávání spíše kolegy umírňoval, brzy na to se slušnou dávkou slavnostního patosu prohlásil, že od 31. prosince 2020, tedy od ukončení přechodného období, už Britové nebudou trpět pod „imperiálním jhem Evropské unie“, což je lepší ponechat bez komentáře.

Horší varianta předchozí dohody

Čtěte také

Ano, premiér Boris Johnson prožívá zjevně vrchol své politické kariéry, i když zlí jazykové mu radost kalí poukazováním na skutečnost, že je pravděpodobné, že dohodu neschválí v sobotu na pozoruhodném mimořádném zasedání parlament už proto, že vláda zjevně nesežene potřebných 320 hlasů ve sněmovně. Jednoduše proto, že tam disponuje jen menšinou o čtyři desítky poslanců a že dohodu lze také nazývat horší variantou dohody Theresy Mayové, což se přesto – zase kvůli její „měkkosti“ – nebude líbit ani mnohým tvrdým „Sparťanům“ brexitářské ERG.

Deník The Times dokonce přinesl už v pondělí karikaturu Johnsona, jak si z krabice s nápisem „Kompromisy Theresy Mayové“ zkouší její pověstné boty s jaguářím vzorem a udivenému Reesi-Moggovi říká: „Rozdíl je, že já jim dávám lépe vyniknout.“

To ještě určitě začne brexitáře tlačit v žaludku, i když jejich radost dnes spočívá v zaplašení dosud rostoucích obav, že by se třeba brexit nemusel vůbec uskutečnit.

Johnson má sice pro severoirské unionisty pádné přesvědčovací argumenty ve formě hrozby, že už na ně po volbách nebudou konzervativci spoléhat ve sněmovně, že už nebude k dispozici ona miliarda liber jako minule a že ostrov se jinak bez pomoci Londýna jednou sjednotí, ale uvidíme, zda mu to pomůže.

Jan Jůn

Zda se ovšem ještě protibrexitové většině – podpořené i nejnovějšími průzkumy britského veřejného mínění a statistikou odhalující, že hospodářství se kvůli přípravám na odchod z unie dodnes smrsklo o 60 miliard liber – podaří odchod z unie zhatit, je nyní jen málo pravděpodobné. I přes údajně obrovskou demonstraci proti brexitu, připravovanou v Londýně také na sobotu. Počkejme si však!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio