Jan Jůn: Pomohou britské těžší zbraně Ukrajině proti ruským tankovým útokům?

10. duben 2022

Británie, jako druhá členská země NATO po České republice, ohlásila dodávky těžších zbraní ukrajinské armádě a hodnota dodávek by měla dosáhnout 100 milionů liber, tedy zhruba 3 miliard korun.

Prohlásil to během návštěvy rumunského přístavu Constanta ministr obrany Ben Wallace. Velmi podobně se vyjádřil po jednáních s německým kancléřem Olafem Scholzem v Londýně – den po návštěvě polského prezidenta Andrzeje Dudy – také premiér Boris Johnson, který se pak v sobotu nečekaně objevil v Kyjevě u prezidenta Volodymyra Zelenského.

Čtěte také

Britové se tedy opravdu snaží a dodávky by měly údajně zahrnovat obrněné transportéry Mastiff, lehké obrněné džípy Jackall, nové zásilky protileteckých střel Starstreak, 800 protitankových střel a také neprůstřelné vesty a zařízení pro noční vidění. Britská média naznačovala, že Britové by mohli přidat i protilodní střely Harpoon.

Ben Wallace k tomu řekl, že nehodlá Rusům oznamovat, jaké typy zbraní posílá, dokud nebudou na místě, a zdůraznil: „Náš závazek je podpora Ukrajině, tedy zajistit, aby měla tolik pomoci, aby se mohla bránit. A pokud se ruská taktika boje změní, změní se také to, co Ukrajincům posíláme.“

Mezitím se nechal premiér Boris Johnson slyšet, že nevidí žádný smysl v jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, protože nevěří, že je důvěryhodný, a dodal: „Můj osobní názor je hluboce, hluboce skeptický a obávám se, že ohledně jeho ujišťování i cynický.“

A co tanky?

Čtěte také

Britská média i politická scéna kvitovaly pozitivně české dodávky tanků, obrněných vozidel a houfnic Ukrajině z vlastní rezervy a debata na téma, co jsou „obranné“ zbraně, utichla. Napomohla tomu prohlášení expertů, že další fáze ruské agrese proti Ukrajině v Donbasu bude mít charakter spíše tankové bitvy s podporou dělostřelectva a letectva – a tomu je nejlépe čelit těžšími zbraněmi.

V těchto souvislostech se nabízí také závažná otázka, jestli Mastiffy a Jackally, vyvinuté pro boj s lehce vyzbrojenými táliby v Afghánistánu, uspějí proti tankům. Jestli by tedy nebylo lépe poslat Ukrajincům tanky a houfnice, které navíc mohou likvidovat dělostřelecká postavení, bombardující civilisty ve městech.

Zároveň se zprávou o nové pomoci Ukrajině přišla v pátek omluva ministryně vnitra Priti Patelové za skandálně pomalé udílení víz ukrajinským uprchlíkům, o tom zde ale už byla řeč. Poté co se 200 tisíc Britů nabídlo Ukrajince ubytovat, pouhých pět stovek uprchlíků dosud mohlo přijet.

Sbírka pro rabující vojáky

Na závěr malá ukázka britského černého humoru, zesměšňujícího ruské vojáky jako nedisciplinované lupiče po zprávách o rabování jednotek, překotně ustupujících z oblasti Kyjeva do Běloruska, v domech a bytech Ukrajinců. Poškozené a opuštěné ruské tanky a transportéry byly prý plné nakradených věcí.

Jan Jůn

Britové proto nanosili před ruské velvyslanectví v Londýně staré lednice, nefungující počítače, nádobí, dřezy, záchodové mísy, zásuvky a podobně, aby to prý bylo předáno zainteresovaným ruským vojákům. Prostě aby nemuseli rabovat domy Ukrajinců. Velvyslanectví se sice dosud nevyjádřilo, akci ale asi označí za „další z výmyslů západní propagandy...“.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související