Luboš Palata: Británie a Polsko by mohly zastavit ruskou agresi proti Ukrajině

25. leden 2022

Velká Británie před několika dny oznámila záměr vytvoření trojstranné aliance s Polskem a Ukrajinou. Není to první taková iniciativa. Už před více než rokem vznikl Lublinský trojúhelník mezi Litvou, Polskem a Ukrajinou. Polsko-litevsko-ukrajinská spolupráce má i obranný charakter, v jeho rámci vznikla společná brigáda, která se řídí standardy NATO.

Nová aliance v čele s Velkou Británií má však daleko zásadnější charakter. V jejím čele je totiž jaderná velmoc s jednou z nejvýkonnějších a nejlépe vyzbrojených armád světa.

Čtěte také

Británie je už nyní ze všech evropských členských zemí NATO nejaktivnější ve vojenských dodávkách Ukrajině a její vojáci jsou dnes sice v malém počtu, ale přesto už na Ukrajině přítomni.

Spojené království, zřejmě také kvůli útokům ruských agentů na svém území a z toho vyplývající dlouholeté krizi ve vztazích s Ruskem, chápe lépe než jiní nebezpečnou podstatu agresivního putinovského režimu. A více než jiní také chápe, že hrozbě použití vojenských sil lze čelit nikoli jen vyjednáváním, ale také ochotou ukázat, že Ukrajinu může Západ podpořit i vojensky. A že proti ruskému agresorovi tak není Kyjev sám.

Trojstranná koalice a morální smysl

Ukrajina ústy svého ambasadora ve Velké Británii Vadyma Prystajka prohlásila, že pokud ruská armáda vtrhne znovu na Ukrajinu, požádá země o intervenci armády dalších zemí včetně britské. „Pokud dojde k zahájení aktivního nepřátelství, požádáme o cokoli včetně britských vojáků,“ řekl Prystajko.

Čtěte také

Jenže právě v tom je problém. Ukrajina není součástí NATO a nemá ani uzavřenu žádnou dohodu o vzájemné vojenské pomoci s jakoukoli zemí Západu. Rusko to ví, a proto může používat hrozbu válkou jako vyjednávací taktiku a způsob ponižování Západu.

Tady je třeba použít postup „na hrubý pytel hrubá záplata“. A místo pouhého reagování na stále nestoudnější ruské požadavky převzít iniciativu. Kremlu ukázat, že pokud Rusko vrhne na Ukrajinu, bude mít co do činění nejen s ukrajinskými vojáky.

Trojstranná koalice Velké Británie, Polska a Ukrajiny by dávala vojenský, strategický i morální smysl. Je však třeba, aby Poláci a Britové dali Ukrajincům jasné garance a také je byli připraveni dodržet.

Luboš Palata

Právě my Češi víme totiž velmi dobře, jak to vypadá, když si myslíte, že vás dohody s velmocemi chrání před mocným agresorem. A vaši spojenci se místo slíbené vojenské pomoci s agresorem dohodnou a vás donutí kapitulovat. To by bylo pro Ukrajinu ještě horší než ruská okupace Krymu.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio