Jan Jůn: Británie i nadále pomáhá Ukrajině a uklidňuje Polsko

20. březen 2022

Britská pomoc Ukrajině pokračuje vojenským materiálem – tedy dodávkami obranných zbraní – i pomocí humanitární, včetně potravin a ošacení a dá se tvrdit, že je rozsáhlejší nežli pomoc mnohých evropských zemí.

Zároveň se Britové snaží, aby došlo k pohnání ruského prezidenta Vladimira Putina před mezinárodní trestní soud v Haagu, který už začal ruské válečné zločiny vyšetřovat na Ukrajině i bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN.

Čtěte také

V tomto směru je významným krokem petice, podepsaná bývalými premiéry Gordonem Brownem a Johnem Majorem a 140 veřejnými činiteli a podporující ustavení obdoby poválečného procesu s nacisty v Norimberku. Brown odpověděl na otázku BBC, zda je Putin válečným zločincem: „Řekl to americký prezident Joe Biden a já se s tím ztotožňuji.“ Petice se rychle šíří i mimo Británii a má už tři čtvrtě miliónu signatářů, včetně posledního žijícího norimberského žalobce.

Mezitím Britové dál pečlivě sledují zprávy z Moskvy, zejména kvůli náznakům rostoucí nespokojenosti s Putinem. Ten prý je, podle nejnovějšího vyjádření premiéra Borise Johnsona na víkendové jarní konferenci konzervativců v Blackpoolu, „ve stavu totální paniky“ ohledně možnosti vypuknutí prodemokratické revoluce v Moskvě. Proto se prý snaží „tak brutálně zhasit plamen svobody na Ukrajině“.

Formy pomoci

Čtěte také

Běžní Britové ovšem uštědřili své vládě lekci ohledně její pokulhávající pomoci ukrajinským uprchlíkům. Zatímco totiž vláda stačila „vyřídit“ povolení pro pouhé 4 tisíce běženců, tedy velmi málo i v evropském měřítku, přihlásilo se už 150 tisíc obyčejných Britů, že nabídnou uprchlíkům přístřeší. Vláda podmínila povolení komplikovaným jmenovitým zvaním uprchlíků, ale Britové nacházejí způsoby, jak jí vyhovět.

Co se pak týče obrany Ukrajiny, Británie už poskytla její armádě přenosné protiletecké a protitankové střely, z nichž jsou prý nejvýkonnější střely Stinger a Javelin, které už pomohly sestřelit řadu vrtulníků i letadel a jsou ještě účinnější proti tankům a obrněným transportérům. Jejich účinnost potvrdily i záběry přepadů ruských vojenských kolon, pořízené drony.

Britové v Polsku

Britské ministerstvo obrany nyní na posílení obrany zemí NATO vysílá do Polska k hranici s Ukrajinou a Běloruskem nejmodernější a odborníky oceňovaný obranný protiletecký a protiraketový systém Sky Sabre spolu se stovkou vojáků obsluhy.

Každá jednotka systému – s trojnásobným doletem než známý Rapier – obsahuje mobilní sestavu osmi vysokorychlostních raket, schopných podle ministra obrany Bena Wallaceho „zasáhnout tenisový míček, letící rychlostí zvuku“ a útočit až na 24 cílů najednou. Speciální naváděcí radar má dosah přes sto kilometrů, takže uklidní Poláky a uvidí nebezpečí ještě daleko nad Ukrajinou.

Jan Jůn

Co se pak týče humanitární pomoci, novinářům se v pátek naskytl velmi nezvyklý pohled na bývalého premiéra Davida Camerona coby řidiče nákladního automobilu. Odjížděl totiž na polsko-ukrajinskou hranici s nákladem potravin, šatstva a dalších pro uprchlíky potřebných věcí od oxfordshirské charity Chippy Larder. Proč ne, expremiér je konec konců také běžným občanem a jeho přítomnost na ukrajinské hranici bude třeba navíc uprchlíkům vítanou morální posilou…

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související