Jan Jůn: Mayová vyhrála brexitové hlasování ve sněmovně, ale jen po ústupku

13. červen 2018

Úterní dvanácthodinový maratón opravdu neobvykle vzrušených debat a následných hlasování v britské dolní sněmovně vyhrála vláda Theresy Mayové „s odřenými zády“.

Tedy, jen a jen díky ústupku vlastním proevropským rebelům po složitých vyjednáváních s nimi a po rezignaci proevropského náměstka ministra spravedlnosti. O ústupku se diskutovalo ještě během středy, neb mnohým poslancům dohoda unikla a brexitáři, kterých je jen asi 50 z více než tří stovek konzervativců tvrdili, že k ní nedošlo.

Jan Jůn: Boris Johnson prohloubil rozkol ve vládě před klíčovým hlasováním sněmovny

Boris Johnson

To je ale mela! Jen několik dní před pro britskou vládu i premiérku klíčovým hlasováním o osudu brexitu ve sněmovně jsou vláda i politická scéna opět ve stavu občanské války.

Debata pokračovala po úterním zahájení a oněch hlasováních i po obvyklých středečních interpelacích a jde v ní o schválení, či odmítnutí patnácti doplňovacích návrhů sněmovny lordů k návrhu zákona o hladkém odchodu z unie začleněním jejích zákonů do britského právního kodexu. Sněmovna lordů totiž patnáctkrát vládu přehlasovala a dolní sněmovna musela všechny doplňky probrat a hlasovat o nich.

Vládní poslanci nakonec přehlasovali opozici ve všech návrzích i v tom nejdůležitějším v poměru 324 ku 298, když jen dva konzervativní proevropané hlasovali s opozicí a pět labouristických brexitářů s vládou.

Slíbený ústupek premiérky, která prý viděla, že jinak by hlasování o právu sněmovny na „smysluplné“ hlasování o vyjednané podobě brexitu prohrála, posílil argument, že Mayová potřebuje být silná na jednání s unií. Ústupek pak měl spočívat ve slibu, že vláda připraví návrh v intencích kompromisního návrhu bývalého generálního prokurátora Dominika Grieva, který vlastně Mayovou zachránil od porážky.

Rebelové ustoupili

Obvyklé středeční interpelace, či „Otázky pro premiérku“, jak starou proceduru Britové nazývají, pak - po přestřelce Mayové s vůdcem labouristů Corbynem ohledně kontroverzních výroků ministra zahraničí Borise Johnsona, o kterých jsme referovali, navíc přinesly další hádku, a také o brexitu.

Jan Jůn: Britská jednota radosti i smutku dlouho nevydržela

Boris Johnson

Bylo opravdu s podivem, že se Britové - včetně BBC a dalších médií - zcela věnovali „královské svatbě“ prince Harryho a Meghan Markleové, jakoby se nic jiného doma i ve světě nedělo.

Vůdce skotských nacionalistů Ian Blackford se dostal do sporu s předsedou sněmovny Johnem Bercowem a ten jej vykázal z jednání. Pak odešli i jeho poslanci, což se ve sněmovně často nestává. Vůdce nacionalistů totiž po otázce ohledně pravomocí zemských vlád po brexitu odmítl usednout a požadoval pokračování jednání bez účasti veřejnosti na protest proti vládnímu omezení projednávání oněch pravomocí v rámci zákona o odchodu z unie na 20 minut.

Hlasování o dalších pozměňovacích návrzích lordů pokračovalo ve středu i po uzávěrce tohoto pořadu a další rozhodující hlasování, které bude stejně důležité, bude až příští měsíc, tedy po summitu EU.

Pokud vláda prounijním rebelům nepředloží mezitím onen návrh o „smysluplném“ hlasování obsažený v úterním ústupku premiérky, bude jí opět hrozit porážka, neboť nespokojených rebelů bude ještě více.

Jan Jůn

Další podobná možnost bude ještě jednou na podzim. Rebelové prý v úterý ustoupili právě kvůli těmto dalším možnostem a dali tak Mayové dočasně silný vyjednávací mandát, i když návrhy - včetně celní unie a irské hranice - Britové už nestihnou připravit pro summit unie koncem tohoto měsíce.

autor: jj
Spustit audio