Jan Jůn: Boris Johnson prohloubil rozkol ve vládě před klíčovým hlasováním sněmovny

11. červen 2018

To je ale mela! Jen několik dní před pro britskou vládu i premiérku klíčovým hlasováním o osudu brexitu ve sněmovně jsou vláda i politická scéna opět ve stavu občanské války.

A to uplynuly jen hodiny po zažehnané údajné hrozbě rezignace hlavního brexitového vyjednávače Davida Davise ohledně neexistence termínu ukončení dočasného setrvání v celní unii a na pozadí příprav odletu premiérky Mayové na summit skupiny G7 v Kanadě.

Adam Černý: Premiérka Mayová má irské řešení, ale jen dočasné

Britská premiérka Theresa Mayová

Většina voličů Spojeného království, která před dvěma lety rozhodla, že jejich země opustí Evropskou unii, nejspíše netušila, že jasná odpověď ještě nemusí mít jasný význam.

Opět se totiž ozval s tvrdou kritikou premiérky a ministra financí Hammonda nynější hlavní vůdce brexitářů, ministr zahraničí Boris Johnson. Kdosi tajně natočil jeho projev ke sponzorům konzervativní strany, zveřejnil nahrávku a bylo to.

A není vůbec divu, že tentokrát se s radou premiérce Mayové Borise z vlády vyhodit hlasitě ozvala nejen labouristická opozice, ale i jiní politici, včetně skotské premiérky Sturgeonové. Po tom, co řekl, by ve vládě v jiné zemi určitě nemohl zůstat.

Tedy, že vyjednávání s unií o brexitu „směřují k chaotickému ztroskotání a nejsou vedena patřičně rázně“ (tedy premiérkou) a vedl by je „lépe americký prezident Trump“. Že ministerstvo financí (vedené Philipem Hammondem) „je hnízdem odporu proti brexitu, neboť zveličuje jeho negativní krátkodobé konsekvence“ a že Johnsonův vlastní plán kontroly irské hranice by určitě fungoval.

Boris by pukl vzteky

A také, že brexit se sice uskuteční, ale že nyní existuje riziko, že nebude tím, co si (tedy my brexitáři) přejeme. Že Británie zůstane v jakémsi předpokoji unie, na orbitě kolem ní, v celní unii a do značné míry i v jednotném trhu. A takový špatný brexit, kdy by se změnilo jen velmi málo, prosazuje prý britský establishment, včetně BBC a svazu průmyslníků. 

Referendum o podmínkách brexitu je možné, připustil zástupce britské vlády

Blíží se klíčové hlasování o brexitu ve sněmovně a to by mohlo pro brexitáře skončit prohrou

Státní tajemník britského ministerstva zahraničí Alan Duncan připustil možnost vyhlášení referenda o konečné dohodě o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Prohlásil, že plebiscit „je možný“, ale prý si nemyslí, že k jeho konání skutečně dojde, všímá si britský deník Independent.

Tolik tedy tentokrát vážný klaun Boris. Semlel všechny možné výhrady a doporučil, aby byl „boj přenesen na území nepřítele“ a předpověděl také, že premiérka bude nyní ve vyjednáváních „mnohem bojovnější“.

Jak on tohle ví, není jisté, ale je dost trapné, že úřad Mayové za její nepřítomnosti a v odpovědi na výzvy, aby Borise vyhodila, prohlásil, že ministr zahraničí se těší premiérčině „plné důvěře“. Proč to vůbec úřad tvrdí, když ona sedí na uzavřených jednáních G7 v Kanadě a zjevně smutní.

Tedy poté, co prezident Trump nejen nereagoval na její doporučení hledat dohodu ohledně hádání o clech, ale navíc dal na vědomí, že se s ní vůbec mezi čtyřma očima nehodlá setkat a že její poučování zní jako projevy ředitelky nějaké školy.

Jan Jůn

Tohle všechno se děje jen čtyři dny před úterním dvanáctihodinovým hlasovacím maratónem v dolní sněmovně o tom, kdo bude mít právo vyjednanou podobu brexitu schvalovat či odmítnout a rozdělená vláda se snaží přesvědčit protibrexitovou většinu poslanců, aby nehlasovali pro 15 doplňovacích návrhů sněmovny lordů.

Jestli tak totiž učiní a vláda utrpí porážku, což je pravděpodobné, pak by sněmovna potvrdila i své právo onu podobu brexitu zcela odmítnout a požadovat třeba i setrvání v unii. A to by asi Boris pukl vzteky.

autor: jj
Spustit audio