Jan Jůn: Britská jednota radosti i smutku dlouho nevydržela

28. květen 2018

Bylo opravdu s podivem, že se Britové - včetně BBC a dalších médií - zcela věnovali „královské svatbě“ prince Harryho a Meghan Markleové, jakoby se nic jiného doma i ve světě nedělo.

Pak ale rychle obrátili pozornost ke každodenním událostem politické scény, včetně brexitu.

Britové se nedokáží shodnout na podobě brexitu. Pat můžou rozlousknout předčasné volby

Theresa Mayová

Velká Británie, v níž se v letech 2014 a 2016 konala referenda a v roce 2017 parlamentní volby, by mohla jít letos volit znovu. Agentura Bloomberg ve své analýze uvádí, že ostrovní politici se sice při zmínce takové eventuality nervózně smějí, zároveň prý ale dobře vědí, že volbám nahrává patová situace ohledně domácího i mezinárodního vyjednávání o brexitu.

Ten připomnělo varování sousední Francie Itálii kvůli obavám o stabilitu eura a Evropské unie v souvislosti s rozhazovačnými plány nové italské pravolevé a populistické vládní koalice. Ač rozdělená a rozhádaná (podobně jako britská vláda) koalice zjevně nebere v úvahu skutečnost, že dluh Itálie činí 130 procent objemu ekonomiky a že jejich řešení krize hrozí otřesem eura.

Minulý týden pak ještě přinesl krátké sjednocení země ve smutku o výročí loňského teroristického útoku v Manchesteru, kde na koncertě zpěvačky Ariany Grande zahynulo po výbuchu pumy 22 převážně mladých Britů včetně dětí a osm stovek jich bylo zraněno.

Pietní akty, včetně bohoslužby v místní katedrále za účasti prince Williama, premiérky Mayové, vůdců politických stran a představitelů církví, zahrnovaly i minutu ticha po celé zemi v přímém přenosu televizí i rozhlasů.

Řešení irské hranice

Jiří Hošek: Brexit podcenili jak Britové, tak EU. Neuvědomili si, jak komplexní krok to je

brexit

Britské opouštění Evropské unie se komplikuje. Skotský parlament zamítl klíčový zákon britské vlády, který stanoví podmínky brexitu. Výsledek skotského hlasování sice není právně závazný a Londýn může normu protlačit silou, ale stalo by se tak prvně v historii. Tento krok by také pravděpodobně posílil skotské separatisty. Zástupci Unie dávají ostrovnímu království čas do jen června, aby předložilo svou vizi odchodu z evropského svazku.

Večer pak následovalo zvonění zvonů při promítání tváří obětí útoku na zeď na hlavním manchesterském náměstí a pak i koncert populárních skupin. Vzpomínky uspořádaly také Liverpool, York a Glasgow.

Jednota země ve smutku však také dlouho nevydržela a Britové začali znovu rozebírat, proč premiérka Mayová se už dávno nezbavila ministra zahraničí Borise Johnsona, který stále kritizuje její plány, včetně nové „partnerské“ celní unie, což zopakoval i během cesty po jižní Americe. 

Na další jeho probrexitovou rétoriku nemuseli dlouho čekat, ta přišla ve formě kritiky zprávy guvernéra centrální banky Carneyho, že Britové už nyní doplácejí na ekonomické důsledky brexitu a to nemalou částkou 900 liber ročně na rodinu. To činí asi 300 milionů liber týdně - tedy téměř tolik, co brexitáři slibovali po odchodu z unie věnovat na zdravotnictví.

Boris Johnson mezitím také vzbudil pozornost požadavkem, že by měl mít k dispozici letadlo a též tím, že jej mezitím přinutili k osmnáctiminutovému telefonátu dva ruští komici, hrající si na premiéra Arménie.

Co se týče Borisova rozporu s premiérkou, ta se, jak známo, snaží vládu, včetně její brexitářské poloviny, přesvědčit o tom, že jakási forma celní unie pro celou zemi bude přece jen nezbytná. Hlavně kvůli zachování nynější otevřené hranice Severního Irska s Irskou republikou a také, že kvůli tomu bude třeba prodloužit dál ono přechodné období až do roku 2023.

Jan Jůn

To ovšem brexitáře rozzuřilo, stejně jako prohlášení šéfa celní služby před poslanci, že Borisův plán elektronické kontroly hranic bude exportující firmy stát dalších téměř 20 miliard liber ročně na celních deklaracích a kontrolách.

Hádání ve vládě tak pokračuje, Británie stále nemůže unii předložit jednotný návrh řešení irské hranice a klíčový schvalovací summit bude už za měsíc, takže to nyní vypadá na velký průšvih.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.