Jan Jůn: Britského premiéra už zjevně nezachrání ani rozpoutání vnitrostranické občanské války

23. leden 2022

Uplynulý týden znamenal pro britského premiéra Borise Johnsona další a zdá se nezadržitelný posun směrem ke ztrátě premiérského křesla.

Jde totiž už nejen o ono premiérovo údajné klamání parlamentu ohledně ilegálního rautu v jeho zahradě, ale i o jeho neschopnost účinně a spolehlivě řídit zemi. Navíc je to posun umocněný nespokojeností sedmdesáti procent voličů a více než poloviny straníků v průzkumech, včetně naprosté většiny Skotů, a hned několika pro premiéra velmi nepříjemnými novými údery.

Vydírání poslanců

Čtěte také

Stačí jen připomenout odchod Christiana Wakeforda, jednoho z jeho nových poslanců, k labouristům nebo ponižující výzvu vlastního exministra Davida Davise ve sněmovně: „Proboha, už odejděte!“ A je tu také svědectví o vydírání poslanců požadujících jeho odvolání vládními „přesvědčovači“ a o jejich odhodlání – přes vládní popírání – vše veřejně dosvědčit.

To už ostatně učinil předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu William Wragg, když oznámil, že předá policii svědectví o vydírání – například výhrůžkami vládního odepření investic v obvodech „neposlušných“ poslanců.

Politologové nyní sledují pokusy Johnsonových ministrů a přívrženců o dehonestaci jeho odpůrců mezi poslanci nejrůznějšími způsoby. Hovoří o seznamech „zrádců“ a o jakési vnitrostranické občanské válce, která by měla odvrátit nejen pád premiéra, ale i celé jeho garnitury.

Čtěte také

Premiér a jeho „vojevůdci“ tvrdě odmítají odpovídat na otázky médií a místo toho zdůrazňují jeho „zásluhy“ v boji proti koronavirové pandemii a jeho údajnou přeměnu Británie v dřívější „globální sílu“ odpoutáním se od Evropské unie brexitem.

Některé pokusy ministrů o odvrácení pozornosti ovšem už selhaly, jako například omezení ilegální imigrace nasazením válečného námořnictva v kanálu La Manche a deportacemi imigrantů do sběrných táborů v Africe nebo – v jiné rovině – odebrání placené licence BBC.

Odepsaný premiér

Se zdrcující protiofenzívou přišel v pátek další exministr a bývalý soupeř o post ve vedení strany, Rory Stewart, který zpochybnil v rozhovoru pro Sky News i zvolení Johnsona jako „zcela nevhodného pro tuto roli“. Prý se to dalo čekat po zkušenostech z jeho veřejného působení.

Stewart zdůraznil: „Britská veřejnost viděla po třicet let, že Johnson lže, že je zcela neorganizovaný a že téměř každé jeho předsevzetí selhalo.“ Dodal pak, že nyní „vážně raněný“ premiér ztratil zbytky podpory a nemá budoucnost, i když může ještě pár měsíců vydržet. S prognózou se shoduje i nejznámější odborník na průzkumy předvolebních preferencí sir John Curtice, který dodává, že by Johnsonovi už nepomohlo ani případné stranické vyjádření důvěry.

Jan Jůn

Není tedy divu, že prý přibývá dopisů stranickému Výboru 1922, který by měl po obdržení 15 procent, tedy 54 dopisů, vyzývajících k sesazení premiéra vyhlásit hlasování o důvěře. Mnozí poslanci údajně čekají na výsledek – asi koncem příštího týdne – vyšetřování obvinění premiéra a jeho štábu vedeného údajně „nezávislou“ státní úřednicí Sue Grayovou, které prý „předal důkazy“ i Johnsonův exporadce Dominic Cummings.

Počkejme si tedy, ale ani vnitrostranická válka britského premiéra už asi nezachrání.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související