Jan Jůn: Začátek konce premiérování Borise Johnsona?

13. prosinec 2021

Pod britským premiérem Borisem Johnsonem se začíná pod váhou skandálů bortit premiérské křeslo. Samozřejmě se hned nezbortí úplně, ale pokud budou skandály pokračovat, mnozí odmítají Johnsona dál podporovat, coby vůdce strany a vlády. V úterý se tak prý chystá padesát až sto konzervativních poslanců hlasovat proti jeho návrhu zavedení covidových pasů při vstupu do tanečních nočních klubů a na hudební a sportovní akce.

Jen skutečnost, že labouristé hodlají z principu návrh podpořit, jej zjevně uchrání od prohry, zatímco řada konzervativců tvrdí, že Johnsonův covidový „Plán B“ má jen odvést pozornost od nakupené premiérské „špíny“.

Čtěte také

Zároveň většina expertů očekává, že v doplňovacích volbách 16. prosince na parlamentní křeslo po zdiskreditovaném Owenu Patersonovi v hrabství Shropshire konzervativci prohrají. Prý i přes většinu 19 tisíc hlasů v minulých volbách.

Stejně tak nejsou vyřešeny otázky ohledně financování rekonstrukce premiérského bytu a nezveřejnění zdrojů premiérem bude řešit parlament. Navíc vyšlo najevo, že Johnsonův etický poradce lord Brownlaw měl od premiéra dostat whatsapovou žádost, aby zajistil další peníze, neregistrované ve sněmovně.

Jiná pravidla pro národ a jiná pro jeho vůdce?

Čtěte také

O tom však nic nevěděl premiérův poradce pro ministerská pravidla lord Geidt, dosud premiéra hájící a prý hrozí rezignací, neboť mu byly odepřeny klíčové informace. Dary nad 300 liber musejí být přiznávány a premiér měl nárok na 30 tisíc liber, ale rekonstrukce prý stála 112 tisíc liber a všemu není zdaleka konec. Pokud by se totiž ukázalo, že parlamentu lhal, musel by rezignovat.

K tomu se opět ozval bývalý Johnsonův poradce Dominic Cummings. Prý bylo jasné, že premiér jej a další kolegy záměrně neinformoval a lhal lordu Geidtovi, který jej při předchozím vyšetřování očistil.

Čtěte také

Aby tomu všemu ještě nebyl konec, zbývá nesmírně vážné nařčení – podložené videonahrávkou – že loni před Vánoci nařídil Johnson občanům lockdown a zákaz sdružování a mnozí umírali bez možnosti rozloučení s blízkými. V premiérských kancelářích se však mezitím (prý bez Johnsonova vědomí) konala předvánoční besídka či raut (a možná ne jedna), s pozvanými hosty, tedy porušení zákona. Či spíše – jak to ve sněmovně vyjádřil jeden konzervativní poslanec: „Jiná pravidla pro národ a jiná pro jeho vůdce.“

Mnozí to vidí, jako pomalý začátek Johnsonova konce, ale s jeho úpornou schopností držet se u moci (zatímco vyhazuje poradce kolem), čas asi ještě nepřišel. Tedy, pokud nynější skandály neodhalí jeho „zlovolné“ chování, či – mnohem hůře – lhaní parlamentu.

Jan Jůn

Pět nových poslanců ze severu prý v pátek poslalo stranickému výboru 1922 vyjádření nedůvěry Johnsonovi a už prý se řadí uchazeči o premiérství. Včetně ministra financí Rishiho Sunaka a ministryně zahraničí Liz Trusové. A znepokojení konzervativní poslanci poukazují na skutečnost, že labouristé už vedou v průzkumech o čtyři procenta, 68 procent voličů Johnsonovi už prostě nevěří a pokud by nějaký čas zůstal premiérem bez důvěry strany a národa, než se vynoří nový vůdce, bude to nakonec pro něj ještě horší porážkou.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.