Jan Jůn: Klesá opravdu optimismus Britů a důvěra ve vládu?

6. srpen 2021

Příslovečný optimismus Britů a důvěra ve vládu prý klesají, i když se zahraničním pozorovatelům může zdát, že tomu tak není. Že Británie sice má pár problémů, ale pod vedením premiéra Borise Johnsona si vede lépe, než se čekalo. 

Daří se jí díky rekordní proočkovanosti zvládat koronavirus i přes největší počet nově nakažených v Evropě. O její fyzické zdatnosti svědčí skvělá žeň medailí na olympijských hrách. A ekonomika vykazuje dobrý růst s pouze dočasně narůstající inflací. Británie má sice potíže s požadováním změn brexitové dohody s Evropskou unií, ale to se snad nějak vyřeší.

Čtěte také

Podle řady expertů, opozičních stran a mnoha dlouholetých členů konzervativní strany, odstavených vládními brexitáři, je však pravý opak pravdou. Britové jsou unaveni pokračujícími koronavirovými omezeními a nedostatečnou sociální pomocí kvůli obrovskému zadlužení země ve výši téměř celého HDP. To také brzdí nutné infrastrukturní i sociální výdaje a ani optimistický populismus premiéra nepomáhá.

Boj s pandemií výrazně zkomplikovaly pozdní a chaotické premiérovy reakce a jeho už třináct názorových otoček na obrtlíku. Stačí se podívat na chaotický ,,semafor‘‘ koronavirových omezení cestování, kdy nejnovější změny už kritizuje turistický sektor, nebo na plány rozjetí ekonomiky přes stádní imunitu.

Nespokojené Irsko i Skotsko

Mezitím vztahy s Amerikou a Irskem ohrožují brexitové „nedodělávky“ a výhrůžky neústupného ministra pro brexit lorda Davida Frosta, naznačující vypovězení severoirského protokolu brexitové dohody kvůli vzpouře militantních unionistů v provincii.

Stále také straší nedohoda s Unií ohledně londýnské City coby světového centra finančních transakcí. A hrozí také odtržení Skotska.

Čtěte také

I když zmíněné potíže, podle bývalého vicepremiéra Margaret Thatcherové lorda Michaela Heseltineho stále zakrývá pandemie, Britové prý stále více zpochybňují „přínosy“ brexitu a propadají pesimismu, třeba po vládním návrhu na pouhé jednoprocentní zvýšení platů zdravotních sesetr. A nepomáhají ani pro důvěru v premiéra ničivá odhalení ex-poradce Dominica Cummingse.

Jak má napomoci pobrexitovému optimismu třeba čtvrteční prohlášení nedávného místopředsedy ultrabrexitářské skupiny ERG a exministra pro brexit Steva Bakera, který – světe div se – nejnověji označil brexit za „politické fiasko“. Pozoruhodné, ale jedním ze strůjců dodnes pokračujícího fiaska byl přece on sám.

Padající popularita premiéra

Není divu, že straně uchvácené brexitáři nepřejí ani nejnovější průzkumy veřejného mínění. Podle nich se méně než třetina Britů domnívá, že země míří správným směrem, o pět procent méně než před měsícem. Zároveň na 44 procent stoupl počet Britů, kteří si myslí, že vše směřuje k horšímu.

Stejně tak se propadá popularita premiéra Borise Johnsona, a to nejen o deset procent na 58 procent mezi voliči konzervativců, ale mezi běžnými občany.

Jan Jůn

Pouze 27 procent dotázaných renomovanou agenturou Ipsos Mori hodnotí totiž Johnsona pozitivně – o šest procent méně za měsíc – zatímco 47 procent jej vidí negativně a jeho hodnocení je nyní minus 20 procent, nejhorší od minulého října.

U nás se tomu říkalo „blbá nálada“, kdy optimismus a důvěra prostě zmizely. A průzkumy určitě nelžou.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.