Boris Johnson: Zbývá nám minuta do půlnoci, musíme jednat ihned

5. listopad 2021
Výrok týdne

Zbývá nám minuta do půlnoci a musíme jednat ihned. Tato slova zazněla z úst britského premiéra Borise Johnsona v pondělí na začátku summitu světových lídrů na klimatické konferenci OSN ve skotském Glasgow.

Pokud nebudou země jednat v boji proti klimatickým změnám dnes, bude pak příliš pozdě na to, aby to zítra učinily naše děti.
Boris Johnson

Čtěte také

Lídři v Glasgow ohlásili nové dohody, které mají zastavit odlesňování planety, snížit emise metanu, usnadnit přechod čistých technologií, nebo přispět k ekologické transformaci ocelářství.

Postačí to ke splnění závazku Pařížské dohody, která chce udržet nárůst globální průměrné teploty výrazně pod hranicí 2 °C, a to proti hodnotám před průmyslovou revolucí?

Téměř stovka zemí se zavázala ke snížení emisí metanu do roku 2030 o celých 30 procent. Mezi signatáři ale chybí Čína, Rusko a Indie, tedy největší producenti metanu. Má vůbec bez jejich účasti tato dohoda smysl?

Johnson má pravdu

„Bohužel výrok Borise Johnsona není nadsazený. Realita, která se týká klimatické změny a stavu, ve kterém klimatický systém je, je velmi pochmurná,“ domnívá se klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Aleš Farda.  

„Budeme se muset z poměrně špatné situace vytěžit, co jde, ale zdá se, že politici se zalekli celkově špatné ekonomické situace po covidu a hovoří jen o zástupných tématech,“ domnívá se.

„Neřeší se ekonomika jako celek, ale vyzdvihují se jen dílčí otázky, jako je snížení emise metanu,“ dodává. „Gró problému pořád spočívá v dekarbonizaci, metan je problém, ale v ovzduší je ho méně než CO2,“ uzavírá.

Čtěte také

„Řekl bych, že rozumní konzervativci nepopírají výsledky vědeckého výzkumu, které jsou podloženy důkazy. A je spíše překvapující, že u nás někteří politici označující se za konzervativce patří k popíračům klimatické změny,“ komentuje Výrok týdne politolog Daniel Kroupa.

„Takové Polsko v Glasgow přistoupilo na konec uhlí v roce 2030, což je pokrok, ale jen kapička do hrnce, který bychom měli mít plný,“ říká.

Připomíná, že hlavně ODS má dost často blízko k pozicím, které zastával bývalý americký prezident Donald Trump.

„Takže jsou popírači, nebo spíš skeptici. Ale zbytek pětikoalice je k těmto otázkám vnímavý, takže bude záležet na tom, zda dokáží své kolegy ve vládě přesvědčit,“ uzavírá politolog Kroupa.  

Výrok týdne s Janem Burdou najdete v audiozáznamu. Analyzují klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Aleš Farda a politolog a filozof z Univerzity J. Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Daniel Kroupa.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související