Jan Fingerland: Trump je Trump, DeSantis jen trumpista

23. leden 2024

Floridský guvernér Ron DeSantis krátce před úterními primárkami v New Hamphire odstoupil z boje o republikánskou nominaci. Tím rozhodování o kandidátovi na prezidenta trochu zjednodušil. Ale vlastně možná ne tolik, jak by se mohlo zdát.

Čtěte také

Jisté je jen to, že DeSantis příštím americkým prezidentem nebude, i když vloni vypadaly jeho šance velmi růžově. A ještě před pár dny se mluvilo o tom, že po volebním shromáždění v Iowě, kde předstihl v průzkumech stoupající Nikki Haleyovou, si aspoň uchoval šanci zůstat v ringu. Teď je všechno jinak.

Trump a Trumpista

V několikaminutovém bravurně proneseném projevu, uveřejněném na síti X, DeSantis vysvětlil své důvody k odstoupení – totiž až poté, co vysvětlil, proč vlastně chtěl být prezidentem, nebo skoro spíš proč se jím měl stát. Přiznal ale, že nemá momentálně šanci na vítězství, a nechce mrhat prostředky a úsilím svých příznivců.

Čtěte také

Pravda je ovšem taková, že mu docházely peníze a jeho podpora se počítala v jednotkách procent. A také bylo jasné, že udělal několik strategických chyb. Například se zbavil schopných lidí, kteří by mu efektivně vedli kampaň.

A coby muž, přezdívaný „Trump s mozkem“, se až příliš snažil poprat se s bývalým prezidentem o jeho voliče. Jenže Trumpovým voličům je citově bližší pravý Trump, ať s mozkem či bez, takový je zákon politiky.

Politik, který by se jednoznačně vymezil proti Trumpovi, by neměl šanci, ale Nikki Haleyová přece jen udržovala od Trumpa větší odstup, a stahovala na sebe hlasy zbývajících netrumpistů i antitrumpisů.

Čtěte také

DeSantis podpořil Trumpa. Ovšem s výhradami – je prý lepší než demokrat Joe Biden, ovšem neváhal zopakovat body, v nichž se s ním rozcházel. A také prý nechtěl podpořit svou republikánskou soupeřku Nikki Haleyovou, jež podle něj reprezentuje starou gardu, spjatou se zájmy velkých firem.

Neboli, DeSantis se nadále prezentuje jako trumpista, odpůrce politického i korporátního establishmentu, a ilustruje tím v Evropě málo vnímaný rozchod tohoto proudu republikánů s klasickým i ekonomickým liberalismem.

Čekání na šanci

Haleyová se spoléhá na to, že New Hampshire je jiné než ostatní státy, mezi voliči tam mají větší podíl vzdělaní a umírnění voliči, tamní primárky jsou navíc otevřené i pro nestraníky.

Čtěte také

Nejpravděpodobnější je, že po DeSantisově odstoupení Trumpova čísla v New Hamsphire vystřelí jasně nad 50 procent a tím definitivně ukončí debaty o tom, zda má někdo šanci exprezidenta ohrozit. V tomto smyslu se jedná o špatnou zprávu pro Haleyovou, která dříve nebo později bude muset uznat svou porážku.

Jenže současně zbyla ona jediná pro případ, kdyby Trump z jakýchkoli důvodů, právních, osobních či zdravotních, nakonec odstoupil. Navíc pořád platí, že přinejmenším podle některých průzkumů má Haleyová větší šanci porazit Bidena než Trump, nehledě na to, že by zbavila stranu schizmatu, které ji takto bude nadále pronásledovat.

Jan Fingerland

DeSantis navíc tak docela nekončí. Teoreticky si uchoval šanci být třeba nominován na viceprezidenta, pokud by o to stál. A nebo třeba kandidovat znovu v roce 2028. Vždyť je mu teprve 45 let, je nepochybně schopný, a na Floridě, kde je guvernérem, má nadále mocenskou základnu. Noví „posttrumpovští“ republikáni zřejmě budou mít nadále zájem o směs izolacionismu a kulturního konzervatismu, který jim letos nabídl.

V zásadě se dá říci, že DeSantisův ručník v ringu zas tolik nemění. Jen málokdo věřil, že někdo Trumpa v primárkách porazí. Teď se jeho cesta za vítězstvím v nominačním boji jen bude odehrávat v jiných kulisách. A DeSantisův vzestup a pád možná bude jednou v učebnicích americké politiky uváděn jako příklad, jak se dá nevyužít velká šance. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio