Jan Fingerland: Jak se Nikki Haleyová prodrala pelotonem

4. prosinec 2023

Boj o republikánskou nominaci pro prezidentské volby vstupuje do nové fáze. Už za pár týdnů se bude hlasovat v prvních státech, a výsledek může hodně ovlivnit volební chování v těch dalších. A při pohledu na proměnu podpory jednotlivých kandidátů je patrné, že se něco děje.

Čtěte také

Boj se momentálně vede mezi těmi, kteří by Trumpa nahradili coby prezidentští kandidáti za republikány, pokud by exprezident z nějakého důvodu nekandidoval – to se ovšem stát může –, a také se vlastně bojuje o další směřování republikánské strany.

Až do nedávna to vypadalo na úspěch floridského guvernéra Rona DeSantise neboli „Trumpa s mozkem“, jak se mu začalo přezdívat. V posledních dnech se ovšem stále větší pozornost věnuje bývalé guvernérce Jižní Karolíny a bývalé zástupkyni USA při OSN v době Trumpova prezidentství Nikki Haleyové.

Pro koho hraje čas

Čtěte také

Zaprvé proto, že stoupá její podpora mezi republikánskými voliči. Projevuje se to nejen v průzkumech, ale třeba i na tom, že manažeři její kampaně museli například změnit dějiště setkání s voliči, aby se všichni vůbec vešli. Dále proto, že DeSantis zakolísal, a naopak Haleyová působí mnohem suverénněji a vyrovnaněji.

A v neposlední řadě, že se na její stranu přiklánějí movití dárci z oblasti velkého byznysu, navíc o tom veřejně mluví. Někteří z nich dokonce přešli od podpory DeSantise nebo Chrise Christieho, bývalého guvernéra New Jersey a dalšího vážného uchazeče, na podporu Haleyové. Haleyová hodlá v těchto týdnech vynaložit na svou propagaci výrazně více než třeba DeSantis.

Zmínění dárci chválí političku za to, že dokáže odolávat tlaku a kvalifikovaně mluví o svých plánech, včetně snížení státních výdajů. Líbí se jim také, že se prezentuje jako pragmatická politička, která se například snaží nezaplétat do kulturních válek, jež někteří její protikandidáti naopak rádi vedou.

Čtěte také

Tito donátoři dávají tedy najevo, že by se rádi posunuli od neklidné éry Donalda Trumpa někam dál. A Haleyová se stylizuje nikoli jako někdo, kdo vrátí republikány do předtrumpovského období, ani jako náhradní Trump, ale jako politička pro posttrumpovskou éru. Je si vědomá, že bývalý prezident republikánskou stranu už definitivně proměnil a sama s tímto posunem pracuje.

Například se stylizuje jako republikánka, která stojí proti establishmentu, a také Trumpa nikdy přímo nekritizuje, aby si neodcizila jeho příznivce. Naznačuje také, že Amerika si už zaslouží někoho z novější generace – v necelých 52 je o čtvrt století mladší než Trump. A dodává, že republikáni z posledních osmi prezidentských voleb sedmkrát prohráli, je tedy prý třeba najít nové recepty. 

Pružná, nebo bez zásad?

Kritici Haleyové soudí, že její pragmatismus je ve skutečnosti bezzásadovost, protože během let podstatně změnila rétoriku v několika otázkách, od potratů, které se staly po zrušení ústavní ochrany klíčovým tématem, až po imigraci.

Čtěte také

Snaží se ji také vykreslit jako nedostatečně konzervativní političku, někoho, kdo se uchází o hlasy demokratů, což by byl v současné atmosféře velký prohřešek. Její názorová flexibilita a schopnost v pravý čas říci to, co konkrétní lidé chtějí slyšet, může být i její výhodou – například i v případě, že bude oslovovat všechny voliče v prezidentských volbách.

Ještě před tím by ale musela porazit Donalda Trumpa, tedy odloupnout mu podstatnou část jeho voličů, od evangelikálů, kteří považují její postoj k potratům za málo přísný, až po populisty, kteří chtějí omezit imigraci – včetně takové, jaká do Ameriky přivedla z Indie rodiče samotné Nikki Haleyové, totiž Nimraty Randhawaové, jak se dříve jmenovala.

Jan Fingerland

Trump zatím uspěl ve státech, kde proti němu stály žaloby, jež mu mohly znemožnit kandidaturu jakožto spoluviníkovi „spiknutí proti ústavě“. A také podle průzkumů ve státech, kde se bude brzy hlasovat, tedy v New Hampshire a v Iowě, jasně vede. Haleyová se tedy může utěšovat jen růstem své podpory a skutečností, že součet hlasů pro ostatní kandidáty je vyšší než pro Trumpa.

Hraje pro ni ještě jedna věc. Trump se rád vysmívá Bidenovi, že je starý popleta. Jenže bývalý prezident začal během svých vystoupení vršit nejrůznější přeřeky a omyly. A to se Nikki Haleyové nestává.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.