Jan Fingerland: Nikki už se hlásí aneb Boj o Bílý dům začal

6. únor 2023

Lidí, o kterých se ví, že by chtěli být nominováni za republikánskou stranu pro příští prezidentské volby, je už teď hodně. Zatím nikdo z nich ale nenašel odvahu to říci – až do teď. Pokud ji nikdo mezitím nepředběhne, v polovině února oznámí Nikki Haleyová svůj úmysl ucházet se o Bílý dům v republikánském dresu. Přesnější by asi bylo říci, že je druhá, protože o záměrech exprezidenta Donalda Trumpa vrátit se do Washingtonu hlavním vchodem už nějakou dobu víme.

Řadě ostatních republikánů se zatím odkrýt karty nechtělo, i když jejich jména jsou známá – je to zejména floridský guvernér Ron DeSantis, bývalý viceprezident Mike Pence nebo bývalý ministr zahraničí a ředitel CIA Mike Pompeo.

Kdo se odváží

Jedním z důvodů této zdrženlivosti byla neochota vstoupit do přímého střetu s Donaldem Trumpem. Ten sice po předloňském „útoku na Kapitol“ přišel o velkou část svého vlivu a respektu, ale dokázal si udržet vliv u tvrdého voličského jádra, které bude rozhodovat o nominacích za republikány.

Čtěte také

Trump a jeho příznivci budou na jakéhokoli vážného kandidáta útočit. A to je nejen nepříjemné, ale také politicky nevýhodné. Naopak se zdá, že nyní i lidé jako Pompeo budou útočit na Haleyovou.

Kde je v této hře Nikki Haleyová? Její postavení je specifické nejen proto, že je žena, navíc indického, tedy „nebílého“ původu. Jejím cílem pravděpodobně bylo vystoupit z řady i tímto způsobem, tedy upozornit na sebe dříve, než se spustí lavina dalších ohlášení od těžších vah.

Mezi republikánskými dárci, kterým se už nechce podporovat Trumpa, je hodně peněz a Haleyová má šanci velkou část z nich získat pro sebe. A v neposlední řadě sice – podobně jako skoro všichni ostatní pravděpodobní uchazeči – patřila k blízkým Trumpovým spolupracovníkům, ale nerozešla se s ním zcela ve zlém a neobává se jeho útoků.

Čtěte také

Dokonce mu předem zavolala a on jí podle jeho vlastního vyjádření řekl, že se má rozhodnout podle sebe, tedy žádné spílání zrádkyni.

Snad Trumpovi vyhovuje, že se tím rozdělí řady jeho protikandidátů, nebo nechce vystupovat v roli člověka, který odmítá všechny a všechno. Možná Haleyovou nepovažuje za tak těžkou konkurenci – její podpora se momentálně pohybuje v jednotkách procent, kdežto Trumpova v desítkách. A DeSantis, proti kterému se povede nejtěžší trumpovská palba, je vysoko nad Haleyovou.

Na druhou stranu Haleyová byla ve svém předešlém politickém životě velmi úspěšná tehdy, když začínala u dna – takto se mimo jiné nečekaně stala guvernérkou Jižní Karolíny, ve svém domovském státě stále oblíbenou.

Vysoko, ale ne nejvýš?

O jejích prezidentských ambicích se mluví už velmi dlouho, založila si organizaci Stand for America, která jí dlouhodobě podporuje a sama se stylizuje do osobnosti prezidentského střihu.

Čtěte také

Jejím největším nepřítelem může být fakt, že je považována za až příliš názorově pružnou. Lze to ukázat na jejím vztahu k Trumpovi, kterého střídavě podporovala nebo kritizovala a nikdy nevybořila příliš daleko žádným směrem. Pro její tým bude tedy těžké vyrobit nějakou konsistentní image.

Sama se představuje jako pracovitá dcera imigrantů, která chápe problémy obyčejných Američanů mimo velké metropole. V roli guvernérky vystupovala jako politička, která přeje byznysu a do Jižní Karolíny přitáhla velké firmy a tedy i pracovní místa.

Na jednu stranu o sobě mluví jako o představitelce nové generace s novými náhledy, je jí jednapadesát. Současně vystupuje jako reprezentantka konzervativců tradičního střihu. Například na rozdíl od zmíněného DeSantise, který už naskočil do velmi vyhraněné podoby kulturní války a hodlá prý tvrdě bojovat proti progresivismu na školách.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Mluvilo se o ní také proto, že vyjednala odstranění konfederační vlajky z jihokarolínských úřadů po rasistické vraždě černošských věřících. V roli americké zástupkyně při OSN se představovala jako neochvějná zastánkyně amerických zájmů a postojů na mezinárodním poli – bylo to v době, kdy Trump odstoupil od jaderné dohody s Íránem.

Haleyová působí jako inteligentní, výřečná, cílevědomá a racionální osoba. To, že je žena, navíc snědá, jí může být přítěží i výhodou. Bohužel pro ni to vlastně vypadá tak, že je ideální kandidátkou – na funkci viceprezidentky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.