Jan Fingerland: Trumpův rival zakopl o otroctví

2. srpen 2023

Zatímco ambici stávajícího prezidenta Bidena znovu kandidovat za demokraty může ohrozit jen jeho zdraví, na republikánské straně jsou věci stále složitější. Exprezident Trump se bude muset vyrovnat se známými právními problémy. Jeho případný nástupce, floridský guvernér DeSantis, si své potíže teprve vyrábí. Naposledy zakopl o americké dějiny.

Jádrem sporu jsou nové školní osnovy na DeSantisově Floridě. Ty posouvají výuku v řadě nyní oblíbených témat kulturních válek, od postavení sexuálních menšin až po rasové otázky. Floridský zákon měl zasáhnout proti prý zpolitizovanému uplatnění takzvané „kritické rasové teorie“ a také omezit kritický tón vůči starším americkým dějinám, včetně otrokářství. Obhájci nových osnov tvrdí, že se snaží poskytnut plastičtější obraz a například více zdůrazňovat úspěchy černošských obyvatel.

S mozkem, ale bezhlavě

Čtěte také

Do sporu se zamíchala jak demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, která přijela přímo na Floridu označit DeSantise za extremistu, tak i někteří republikáni. Zejména dva kongresmani tmavé pleti vyjádřili velmi umírněně nespokojenost s naznačováním, že otroci si mohli do života odnést i užitečné znalosti.

Potomků bývalých otroků se dotklo, že by někdo mohl spatřovat nějaké výhody na životním údělu, v němž byli lidé nejen nesvobodní, ale také ponižovaní a mučení. DeSantis místo pokusu o zmírnění situace spor naopak vyhrotil a označil své kritiky za pouze zdánlivé republikány, což je velká urážka, a navíc jim doporučil, ať si vyberou, jestli budou na straně Kamaly Harrisové, anebo své republikánské strany.

Čtěte také

Floridský guvernér, dosud označovaný za Trumpa s mozkem, se možná dopustil velké chyby, která se mu nevyplatí, nejen proto, že jedním z jeho kritiků je republikán černé pleti Tim Scott, který by také rád usiloval o nominaci pro prezidentské volby.

Většina republikánských afroamerických aktivistů dosud podporovala spíše Trumpa, ale v případě jeho odstoupení by asi přenesla svou loajalitu na jiného kandidáta, než je DeSantis. Ukazuje se také, že Trump je osobnost, které se kontroverzní výroky i činy odpouštějí mnohem snáze než uhlazenějšímu a „standardnějšímu“ floridskému guvernérovi.

Bez peněz

DeSantisova pozice se oslabuje i jinak – a možná ztrácí nervy. Neustále lavíruje mezi opatrnou kritikou Donalda Trumpa, aby se od něj odlišil, a neutrální pozicí, která by mu u trumpistů příliš neublížila, zejména pro případ, kdyby Trump pod tíhou právních problémů nakonec nemohl kandidovat.

Čtěte také

Trump ovšem mezi republikánskými voliči jasně vede, vybrala by si ho více než polovina z nich a obvinění proti němu považují za vykonstruovaná nebo ne příliš závažná. DeSantis za ním dlouho zaostával s třiceti procenty, nyní jeho podpora klesla ke dvaceti a zmenšuje se jeho náskok před zmíněným Timem Scottem, černošským republikánem, nyní senátorem za Jižní Karolínu.

DeSantis má také potíže s financováním kampaně, musel propustit třetinu zaměstnanců. Jeho finanční potíž je ještě hlubší, než se zdá. Zatím totiž rozhodující část prostředků dostával nikoli od jednotlivců, ale od velkých dárců  a ti mu už poskytli maximální povolené částky, další tedy už nedorazí.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ostatní velcí dárcové se zas od něj drželi pryč, protože se mu před pár týdny moc nepovedlo kampaň rozběhnout, a teď, když má potíže, podporu si ještě více rozmyslí. Na republikánské straně prezidentské kampaně to zřejmě bude ještě velmi napínavé.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio