Jefim Fištejn: Volba mezi špatným a ještě horším

7. květen 2023

Všechny signály nasvědčují tomu, že příští rok budeme svědky opakování prezidentského souboje mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem. Nenaplnily se představy, že Demokratická strana dokáže vygenerovat nějakého mladého a dynamického lídra, který by nahradil stávajícího prezidenta – ten si v případě úspěchu přeje být nejstarším americkým vůdcem všech dob.

Na druhé straně byla zmařena naděje na to, že mladý a dynamický guvernér Floridy Ron DeSantis dokáže vytlačit Trumpa z první pozice a vrátit Republikánskou stranu na politické výsluní. Ať už klání dopadne jakkoli, výsledek nevěští pro Ameriku nic dobrého.

Čtěte také

Justiční a mediální pozornost zaostřená výlučně na bývalého prezidenta mu dopomohla k tomu, aby kolem sebe stmelil republikánské houfy a zároveň znemožnila komukoli jinému výstup na stranický vrchol.

Pár vlastních gólů, které v poslední době vsítil Ron DeSantis, způsobilo, že dokonce floridský republikánský kongres slíbil v primárkách podpořit Trumpa, nikoli guvernéra státu. Ani skutečnost, že se Joe Biden důsledně vyhýbá stykům s médii – kupříkladu prakticky zrušil pravidelné tiskovky pro novinářský pool Bílého domu – mu nezajišťuje snadné vítězství.

Ten, co prohrál čtvery volby

Čtěte také

Podle posledního průzkumu televizní stanice NBC 70 procent Američanů včetně 51 procent samotných demokratů si nepřejí, aby Biden opět kandidoval na prezidenta. Je to podstatně víc než záporných hlasů pro Trumpa, jehož si nepřeje vidět svým prezidentem 60 procent dotázaných.

Vůbec čísla z průzkumu veřejného mínění jsou mimořádně kontroverzní a neměla by být brána jako základ pro utvoření názoru pozorovatele. Biden kupříkladu má větší procento sympatizantů než jeho rival, a to v poměru 38:34. Leč čísla registrovaných voličů, kteří odpověděli, že budou nejspíš nebo určitě volit jednoho z kandidátů, vyznívají ve prospěch Trumpa v poměru 47:41.

Podpora Bidena ve vlastní straně je historicky nejnižší. Jen 38 procent demokratů podporuje jeho nominaci, zatímco mezi republikány celých 73 procent vítá opětovnou nominaci Trumpa. Zatímco v roce 2020 získal Biden o 9 procent více nezávislých voličů než jeho soupeř, nyní mu fandí jen 30 procent nezávislých a 22 procent je odhodláno pro něho hlasovat.

Čtěte také

Pozice Bidena je slabá také kvůli jeho nevýraznému vystupování a nezřejmým výsledkům jeho prezidentování. Zdrcující většina dotázaných nedokázala jmenovat aspoň jeden jeho významný úspěch. Mnozí se obávají, že záhy po zahájení případného Bidenova druhého období může z nějakých zdravotních důvodů skončit na nemocničním lůžku a jeho funkci prakticky převezme viceprezidentka Kamala Harrisová, jejíž popularita u obyvatelstva je ještě nižší než Bidenova.

Jefim Fištejn

Přitom on sám, podle posledního průzkumu agentury Gallup, se těší přízni jen 37 procent dotázaných. Paradoxně demokrati a jejich sponzoři spoléhají na to, že soupeřem Bidena bude opět právě Trump, který dokázal prohrát již čtvery volby. Sázka na něj se dnes zdá být ještě riskantnější než důvěra vložená v Bidena. V zásadě je to volba mezi velmi špatným a ještě horším.

Autor je publicista

Spustit audio