Pokud dojde k volbě Biden-Trump, bude to souboj z pekla, myslí si filozof Pokorný

27. červen 2023

Spojené státy se teď víc než v 60. letech obrací samy proti sobě, tvrdí vysokoškolský pedagog, filozof a překladatel Martin Pokorný. „Nějaké řeči o odtržení u významných guvernérů by člověk našel v historii asi vždy, ale byli to jednotlivci. To, co nastoupilo s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, je ale otevřený střet. Což je posun, něco nového,“ hodnotí v pořadu Osobnost Plus.

V Americe začalo předvolební období, ale i samotní republikáni se utkávají hlavně s Trumpem. To, že se jim nedaří od něj odtrhnout, překladatel označuje za velmi zvláštní. „Protože i v té ohromné demokracii nejsou lidi,“ říká Pokorný.

Čtěte také

„Například senátoři nejsou úspěšní v kandidatuře na prezidenta, a to už historicky. Přitom senátoři jsou významné osobnosti, často jsou v politice klidně i 60 let, dokonce na špičkových pozicích. Ale ukazuje se, že ten přeskok ze Senátu do Bílého domu je dlouhý.“

Dokonce i vlivní guvernéři významných států – například republikánského Texasu nebo demokratické Kalifornie  jsou pro zbytek země obtížně stravitelní a spolkne je podle Pokorného vždy ten velký hráč.

Kdo převálcuje Trumpa?

„Takže osobností je skutečně nedostatek. Měl jsem za to, že floridský guvernér Ron DeSantis Trumpa převálcuje, protože k tomu měl dobré podmínky – a ani to se nestalo, takže i pro mě je v tomto ohledu ten vývoj překvapivý,“ přiznává.

Čtěte také

A navíc to škodí všem, domnívá se. „Škodí to republikánům, škodí to politickému systému. A jestli se opravdu schyluje k souboji Joe Biden-Donald Trump, tak se říká, že to bude souboj z pekla. A ať si člověk myslí o obou cokoli, tak to, že tito velmi staří pánové, kteří mají oba zjevně daleko k ideálním kandidátům, vzejdou ze svobodné soutěže, je bizarní výsledek. Dokonce to škodí celému atlantickému systému,“ dodává.

Stejně to podle překladatele je i s dalšími politiky nebo soudci, přitom dřív se byli schopni shodnout alespoň na kvalitě kandidáta.

„Lidem se už tehdy zdálo, že to, že si všichni jdou po krku, je apokalypsa. Ale s odstupem vidíte, že to pořád nebylo tak zlé jako dnes,“ uzavírá Martin Pokorný.

Martin Pokorný

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí s překladatelem mj. amerického historika Timothy Snydera (Cesta k nesvobodě a Tyranie) najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související