Jan Fingerland: Súdán vyměnil jednu krizi druhou

21. duben 2023

Některé země jako kdyby měly smůlu. Súdán, domov 45 milionů lidí, je na prahu občanské války – krátce poté, co se před Súdánci otevřela možnost vykročit k demokracii, stabilitě, a snad prosperitě. Zatím poslední dějství rozvratu státu na severovýchodě Afriky spočívá v konfliktu dvou vojenských velitelů a dvou ozbrojených složek, súdánské armády vedené generálem Abdal Fattáhem Burhánem a Jednotek rychlé podpory v čele s Muhammadem Hamdanem Dagalem.

Čtěte také

První je de facto „nevoleným prezidentem“ a druhý je jeho zástupcem – jenže nyní bojují proti sobě. Není to jejich první střet, ale zatím jde o jeho nejvážnější projev, který se odehrává v Chartúmu i jiných částech země a hrozí, že se přelije do mnohem většího problému.

Dva převraty

Jeden z počátků konfliktu leží v převratu, kterým se Súdáncům podařilo v roce 2019 svrhnout dlouholetého diktátora Umara Bašíra. Po této změně se ovšem moc nedostala do rukou občanské vlády, která by se ucházela o podporu ve volbách. Místo toho vládla společná vojensko-civilní vláda, i když všichni mluvili o předání moci do rukou civilistů.

Čtěte také

Ozbrojené složky byly v rukou dvou zmíněných mužů. Svržený prezident Bašír, podobně jako řada jiných diktátorů, vybudoval vedle armády další jednotku, která by ho zabezpečila proti převratu nebo za něj dělala špinavou práci, třeba potírání povstalců v Dárfúru – to jsou právě jednotky rychlé podpory. Jenže když se převrat přece jen odehrál, vzájemná nedůvěra a rivalita obou ozbrojených složek trvala a blokovala mimo jiné předání moci do rukou civilistů.

Situace se dále zkomplikovala vojenským převratem z roku 2021, který provedl velitel armády Burhán, čímž dále prohloubil Dagalovu ostražitost a snížil jeho ochotu se armádě podřídit. Tlak na to, aby tak učinil, vedla k právě probíhajícím bojům. Jednání o postupném předání vlády do rukou civilistů a vypsání voleb se tím odkládá na neurčito.

Věci komplikují další okolnosti, například skutečnost, že armáda je nadále pod silným vlivem islamistů, zatímco Jednotky rychlé podpory jsou spíše „antiislamistické“. Liší se i etnické složení obou armád, Jednotky rychlé podpory jsou více arabizované. Tyto jednotky byly nedávno nasazeny i mimo Súdán, například v Jemenu.

Mezinárodní rozměr

Čtěte také

Jde tu i o skutečnost, že Jednotky rychlé podpory se dostaly ke zdrojům súdánského nerostného bohatství, například zlata. Na jeho těžbě a vývozu spolupracují i s lidmi blízkými Jevgenii Prigožinovi, i když takzvaná Wagnerova armáda popírá, že by v současných rozbrojích měla prsty.

Jisté je, že Rusko se prostřednictvím wagnerovců angažuje na několika místech Afriky a jeho lidé se občas podílí na rozvratu poměrů. O stabilizaci súdánské krize se snaží řada lokálních velmocí, zejména sousední Egypt, ale také Keňa a další.

Potíž je, že důležité státy oblasti, včetně Egypta nebo Saúdské Arábie, se nyní soustředí na jiné úkoly, například stabilizaci situace v Sýrii, Libyi, Jemenu, vztazích s Tureckem nebo Íránem.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Na věc se dá dívat ještě jinak. Některé blízkovýchodní krize, jako je právě ta jemenská nebo syrská, se daří pomalu mírnit. V Tunisku, rodišti Arabského jara, mezitím bez velké pozornosti světa prezident, nyní spíše už diktátor, Saíd Kaís nechal zatknout hlavního představitele opozice Rašída Ghanúšího. V Súdánu, kde se zpožděním zažili poslední prodemokratický převrat Arabského jara, naděje na demokracii také umírá, v lepším případě se rodí nová vojenská diktatura, v horším rozjíždí občanská válka.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.