Jan Fingerland: Muž, který pokoří Trumpa – a prohraje

5. duben 2023

Okruh republikánských zájemců o nominaci pro prezidentské volby narůstá jen pomalu. Teď se přihlásil muž, který pravděpodobně nominaci nezíská, ale přece může sehrát významnou úlohu.

Čtěte také

Asa Hutchinson nevypadá jako někdo, kdo by mohl přinést velkou změnu. Je to postarší bílý muž, a navíc ho spousta Američanů ani nezná. Zaujmout je může fakt, že se usmívá a na nikoho neútočí, už to ho dost odlišuje od mračného a bombastického stylu Donalda Trumpa.

Formálně vzato je to dvojnásobný bývalý guvernér státu Arkansas a před tím držitel řady jiných veřejných funkcí, od okresního státního zástupce přes vedení protidrogového úřadu až po křeslo v Kongresu. Podílel se také na sporném republikánském pokusu o impeachment Billa Clintona, který rovněž pochází z Arkansasu.

Muž pod palbou

Čtěte také

Proč tedy Hutchinsonovi vůbec věnovat pozornost? Zaprvé proto, že je jedním z prvních, kdo otevřeně oznámil svůj úmysl o nominaci bojovat, zatím to byl jen exprezident Donald Trump, donedávna skoro jistý vítěz, dále spíše jen pro forma Nikki Haleyová a podnikatel Vivek Ramaswamy.

Těžké váhy, tedy zejména floridský guvernér Ron DeSantis, bývalý viceprezident Mike Pence nebo bývalý ředitel CIA Mike Pompeo, zatím vyčkávají, aby počkali na co nejpříznivější dobu. To ale není vše.

Všichni tito lidé se zdrželi kritizování Donalda Trumpa, nebo ho dokonce hájili, aby si neznepřátelili jeho voliče a nevypadali jako zrádci. Hutchinson to vzal za opačný konec a proti Trumpovi se postavil zcela otevřeně.

Čtěte také

Jistě prý platí presumpce neviny, ale exprezident by se podle něj měl soustředit na své trestněprávní problémy a nezatěžovat jimi republikánský boj o Bílý dům. Formuluje to i jinak: kandidát by prý měl apelovat na to nejlepší v Americe, a ne na nejnižší lidské instinkty, což je také dost zřejmá kritika trumpovského stylu v politice.

Asa Hutchinson tedy jakoby prohlásil, že král je nahý, nebo chcete-li, vběhl do minového pole a umožnil ostatním říci, co jinak každý vidí. To ale není celá pravda o Hutchinsonově kandidatuře.

Zpátky před Trumpa

Pro mnoho demokratů bude jistě nepřijatelný, je zastáncem omezení přístupu k interrupcím, vyznavačem minimálního státu a prezentuje se jako tvrdý bojovník s drogami i ilegální imigrací. A přece by na něm mohli najít něco vítaného.

Čtěte také

Hutchinson je vlastně republikán starého střihu, který jako kdyby chtěl vrátit svou stranu zpátky před nástup Donalda Trumpa a jeho zblázněné mutace americké pravice přezdívané nyní MAGA, učiňme Ameriku znovu velkou. 

Projevuje se to i v otázkách, které jsou výsostně zajímavé pro obyvatele naší části světa. Oproti Trumpově heslu „America First“ a zpochybňování NATO a dalších amerických závazků Hutchinson starosvětsky věří, že Spojené státy mají vést svobodný svět a převzít odpovědnost za svět a světový řád založený na pravidlech.

Nesouhlasí s izolacionismem, který je dnes u republikánů v módě, Amerika má ve vlastním zájmu kooperovat s ostatními. A má podle něj přijímat uprchlíky, protože jsou to prý lidé, kteří milují svobodu. A ano, Washington by prý měl pomoci Ukrajině co nejrychleji vyhrát válku.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Trumpovi lidé už na Hutchinsona zahájili palbu, označili ho za „miláčka liberálních médií“ a dali mu nálepku RINO, což je zkratka pro „republikán jen podle jména“. Jenže je to jinak. Hutchinson, konzervativní otec čtyř dětí, politicky formovaný ještě v dobách studené války, zní jako ideový potomek Ronalda Reagana.

Není jasné, jestli by dnes Američané Reagana zvolili prezidentem, a Hutchinson s tím možná také nepočítá, když mluví o tom, že svou kandidaturou usiluje o co největší rozšíření palety názorů. Pouhá jeho přítomnost v boji o nominaci ale může hodně změnit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio