Jan Fingerland: Libanonská válka roste, ale nikdo neví kam

25. září 2024

Války mohou mít nejen různé podoby, ale i rozdílné míry intenzity. Týká se to i současného konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh. Jejich boj právě vstoupil do nové, intenzivnější fáze. Zatím posledním překročením dosavadních zvyklostí bylo vystřelení rakety Hizballáhu na Tel Aviv. Střelu se Izraelcům podařilo zachytit, ale incident je připomínkou, že Hizballáh má arzenál, který je mnohem větší a pokročilejší, než je ten, kterým disponoval Hamás v Gaze.

Konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem trvá od vzniku hnutí před více než 40 lety, ale to nejdůležitější se odehrává od 7. října, kdy Hizballáh začal ostřelovat Izrael, a to bez přerušení každý den.

Čtěte také

Izraelci odpovídali ostřelováním skladišť a odpališť na libanonském území, a také likvidací některých důležitých velitelů.

Izraelské síly tedy po celou dobu války v Gaze musely část kapacit držet na severu, a to i kvůli druhému nebezpečí – totiž hrozbě jednotek Hizballáhu Radván, které jsou cvičeny na masové proniknutí na izraelské území. Bylo by to tedy opakování 7. října, ale na druhé straně země.

Bod obratu

Nakonec izraelská vláda dospěla k závěru, že boje v Gaze jsou na ústupu, a nadešel čas vrátit domů desítky tisíc Izraelců ze severu země, kteří už skoro rok žijí v hotelech a ubytovnách v jiných částech země.

Čtěte také

Předzvěstí nynější fáze byla spektakulární operace s vybuchujícími pagery, která vyřadila z činnosti velkou část důstojníků Hizballáhu, a následné usmrcení důležitých vrcholných velitelů, zodpovědných za raketovou střelbu a jednotky určené k průniku do Izraele.

Vedle toho Izraelci začali likvidovat skladiště zbraní v obytných domech, na která před tím neútočili. Vyzvali v letácích a na internetu ty Libanonce, kteří bydlí v těchto domech, aby odešli, ale na útěk se vydaly další statisíce obyvatel jihu Libanonu.

Nyní už tři dny trvá izraelský tlak na Hizballáh, a cílem izraelského vedení je pravděpodobně donutit vůdce Hizballáhu k zastavení palby na Izrael a stažení pozemních jednotek daleko od hranice.

Není ale jasné, co bude, pokud se Nasralláh nepodrobí a naopak bude stupňovat své raketové útoky, jako je čerstvá střelba na Tel Aviv.

Jan Fingerland

Palebná síla Hizballáhu je mnohem vyšší než ta, kterou zatím nasadil, i když Izraelcům se pravděpodobně podařilo nemalou část jeho kapacit ochromit.

Zatím je tedy situace velmi vratká, a jde vlastně nejen o souboj raket, stíhaček a protiraketových systémů, ale také o souboj vůlí – a nervů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio