Jan Fingerland: James Comey – padouch nebo hrdina?

13. duben 2018

Kdo vyleze na vysokou horu, musí počítat s tím, že tam fouká. To si teď musí říkat Donald Trump, kolem kterého teď fouká opravdu hodně.

Už příští týden vyjde kniha bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho, která je vůči prezidentovi velmi kritická – sám autor se o rozruch postaral pomocí rozhovoru, v němž některé věci naznačil. Už teď je jeho kniha Vyšší věrnost bestsellerem v internetových knižních obchodech.

Mezi tím velký úspěch zaznamenala publikace Oheň a hněv od novináře Michaela Wolffa, vydaná počátkem letošního roku. Prodalo se jí více než milion kusů a byla přeložená do řady jazyků, včetně češtiny. Trumpovi právníci se marně pokusili publikaci Wolffovy knihy zastavit.

Na Trumpovu hlavu dopadly i další rány, například policejní razie v kanceláři i bydlištích jeho právníka, který měl vyplatit vysokou částku jisté pornoherečce za to, že bude mlčet o svých kontaktech s Donaldem Trumpem v době, kdy už byl (opět) ženat.

Otázka loajality

Na publikace, které se snaží nějak přiživit na stávajícím nebo bývalém prezidentovi, jsou v Americe zvyklí. Konec konců takové knihy píší i sami prezidenti, případně jejich manželky nebo neúspěšní kandidáti.

Donald Trump

Wolffova kniha byla odlišná v tom, že ji tento novinář psal z pozice člověka, kterému bylo dovoleno pozorovat cvrkot v Bílém domě zevnitř. Pak ale zradil Trumpovu důvěru a napsal senzační knihu, z níž je pochopitelně trhák.

Comeyho text je ještě jiný případ. Wolff neproslul jako seriózní reportér, ale jako lovec silných příběhů, které nemusejí být nutně pravdivé. Comey je ovšem bývalý ředitel FBI, který měl důvěru i samotného Trumpa – to bylo před tím, než se začal zajímat o roli ruského vlivu v amerických volbách.

Jeho vyhazov byl o to podivuhodnější, že před tím mu Trump dával najevo okázalou přízeň – to když se ještě zajímal o emaily Hillary Clintonové, problém, který jí ve volbách asi hodně uškodil. Není samozřejmě jasné, zda jde Comeymu o příjemný přivýdělek na důchod, a jak moc se snaží zachránit Ameriku a svět před prezidentem zvláštního ražení.

Podle již uvolněných ukázek se zdá, že také Comey, podobně jako Wolff, ale i celá řada novinářů a publicistů zabrousili do amatérské psychologie a psychiatrie a snaží se nějak proniknout do tajemství Trumpovy duše.

Prezidentská psychologie

Donald Trump

Zatímco Wolff a jeho zdroje mluvili o Trumpově dětinskosti, emocionální plochosti a sebestřednosti, Comey se opírá o své zkušenosti bývalého policejního vyšetřovatele a prezidenta srovnává s mafiánskými bosy. Ti prý, a stejně tak prezident, vnímají svět jako boj jednoho bloku proti druhému a vyžadují absolutní věrnost a její otevřené deklarace před šéfem.

Comeyho kniha se jmenuje „vyšší věrnost“ a míní jí zřejmě povinnosti vůči vlasti, bez ohledu na očekávaný honorář. Chce tím říci, že i jako bývalý vysoký státní úředník, od kterého by se očekávalo, že zachová mlčenlivost i poté, co odejde z funkce, vnímá i jiné hledisko. Teď vydává knihu, v níž hovoří o vyšetřování zvěstí o tom, že Rusové si natočili budoucího prezidenta během jeho moskevské návštěvy v situaci, která je poněkud diskreditující.

I pokud důvěřujeme Comeyho vlastenecké motivaci a spolehlivosti jeho hodnocení Trumpova prezidentství, není jasné, jaký závěr z věci máme odvodit. Trump bude prezidentem ještě skoro tři roky, pokud se nestane nic extrémního, jako jeho vážná nemoc, úmrtí, dobrovolné odstoupení nebo odvolání.

Otázka priorit

Jan Fingerland

S Trumpovým setrváním evidentně počítají i republikáni. Národní republikánský výbor například provozuje internetovou stránku přímo věnovanou Comeymu, na níž se pokoušejí co nejvíce zpochybnit jeho důvěryhodnost - a tak snížit dopad jeho knihy. Vědí, že na podzim jsou volby do Kongresu, během nichž musejí stát bok po boku s Trumpem, bez ohledu na to, co si o něm myslí.

Comey však prorazil určité tabu, když se coby bývalý vysoký představitel FBI rozhodl publikovat svou verzi nedávných dějin. Bude zajímavé sledovat, jak naloží se svou zkušeností z Bílého domu nedávno vyhození lidé, jako je exministr zahraničí Tillerson a poradce pro národní bezpečnost McMaster.

Které instituci budou věnovat svou věrnost – úřadu prezidenta nebo zájmu veřejnosti na plné informovanosti?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.