Jan Fingerland: Biden neztrácí ctižádost. Bohužel pro něj i pro demokraty

3. červenec 2024

Demokratická strana se po teď už proslulém televizním duelu prezidentských kandidátů dostala do úzkých. Joe Biden se nebyl opakovaně schopný vyjádřit, působil dojmem unaveného a trochu dezorientovaného pána. Vznikla tak otázka, jestli se nemá vzdát kandidatury? A pak – jak toho vlastně dosáhnout?

Čtěte také

Biden už o pár hodin později působil mnohem svěžeji a energičtěji a snažil se špatný dojem rozptýlit. Jenže tím se situace spíš komplikuje.

Možná skutečně jen škobrtl. Jenže on by chtěl být prezidentem ještě za čtyři roky, a to je dlouhá doba. A pokud se ukáže za měsíc, nebo za tři, že byl příliš optimistický, co pak?

Král je nahý

Podobného úsudku jsou i voliči. Skoro dvě třetiny z nich soudí, že Biden už v tuto chvíli nemá kondici na funkci prezidenta. Mezi voliči demokratů si 55 procent myslí, že ale stále je nejlíp disponovaný k tomu, aby se postavil Trumpovi, jenže v únoru jich bylo ještě o deset procent víc.

Jisté je, že republikáni jsou současným stavem potěšeni, a že záběry z debaty zůstanou v paměti celé žijící generaci, možná mnohem déle. Objevil se apel na prezidenta Bidena i jeho stranu, aby jednali, dokud je čas, a to i ze strany jim nakloněných médií a novinářů.

Čtěte také

Jenže dva důležité okruhy – sama Demokratická strana a prezidentovo okolí –, nadále mluví o tom, že Biden je nejlépe disponován Trumpa porazit, a věc staví jako otázku věrnosti a zrady.

Mezi demokratickými kongresmany je podle znalců cítit zřetelná panika, nejde jen o prezidentské volby, ale i o jejich teď také ohrožená křesla v Senátu a Sněmovně reprezentantů – tyto volby totiž probíhají souběžně.

Jenže málokdo je ochoten nahlas říct: „Král je nahý“. Někteří naopak ještě přitlačili, jako třeba senátor Chris Coons, podle kterého „když vás srazí na kolena, vstanete a bojujete ještě tvrději.“ Skoro jako kdyby volba prezidenta byla sportovní zápas.

Zprávy z obýváku

Pozornost se proto upírala na prezidentovu rodinu, která se sešla, aby o věci rokovala – o vedení nejmocnější země světa se prostě někdy rozhoduje i v obýváku. Kdo jiný než rodina by mohl dát Bidenovi upřímnou zpětnou vazbu? Naděje se upínaly zejména na Jill Bidenovou, která prý jediná je schopná ovlivnit Bidenovy názory.

Jak se ukázalo, první dáma se nedomnívá, že manželovi poslouží, pokud ho ušetří potupné prohry, nebo možná výhry, ale pak trápení v náročné funkci za přihlížení stamilionů lidí.

Jan Fingerland

Místo toho prohlásila, že nedovolí, aby oněch 90 minut definovalo čtyři roky, kdy byl prezidentem. Tentokrát zas jako kdyby šlo o soutěž krásy, a to ještě podle starých fotografií.

Zajímavé je, že se zas tolik nemluví o odpovědnosti samotného prezidenta. Zdá se, že ho neopouští bojovný duch, ale ani ctižádost. Ta ho kdysi dostala do Bílého domu, ale teď se zdá, že ho spíš zaslepuje. V tomto ohledu si jsou Biden s Trumpem až překvapivě podobní.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio