Jan Bednář: Začíná summit NATO

11. červenec 2018

Setkání nejvyšších představitelů členských zemí Severoatlantické aliance, které začalo ve středu v nově zrekonstruované evropské centrále aliance v Bruselu, bude nejspíše nejobtížnější schůzkou západních státníků za mnoho let.

A to jen kvůli jedinému muži, americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který ještě před začátkem summitu rozvířil jindy poklidnou atmosféru podobných mezinárodních setkání několika velmi kontroverzními, až skoro pobuřujícími výroky.

Co ostatní nechtějí slyšet

Ještě před odletem z Washingtonu ostentativně poukázal znovu na nedostatečné financování obrany v rozpočtech naprosté většiny evropských zemí. Jedná se o problém dlouhodobý a v diplomatických kruzích dobře známý a někdo by mohl namítnout, že nebylo nutné tuto věc před summitem znovu mediálně rozviřovat.

Summit NATO řeší výdaje na obranu, základny na východě i Trumpa s Putinem

Americký prezident Donald Trump a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

V Belgii se ve středu a ve čtvrtek setkávají lídři zemí Severoatlantické aliance k summitu s nabitým programem. Panarabská televizní stanice Al-Džazíra se na svém serveru zabývá tématy setkání, za které považuje otázky výdajů na obranu členských států, vojenské přítomnosti aliančních sil ve východní Evropě a blížící se schůzky prezidentů Ruska a Spojených států.

Ale v tom právě tkví velmi osobitý styl nynějšího amerického prezidenta, že si nebere servítky a že říká věci naplno a někdy i s přílišným důrazem na to, co ostatní nechtějí slyšet.

V tomto případě jde o to, že většina evropských zemí neplní závazky vůči organizaci NATO v té míře, k níž se zavázaly. A americký prezident má bohužel pravdu v tom, že jedině Spojené státy vynakládají na společnou obranu každoročně finanční částku, která zajišťuje západní obranné alianci reálnou vojenskou převahu nad potenciálními nepřátelskými mocnostmi.

Německo kontrolované Ruskem

Zdeněk Velíšek: Jak daleko může zajít Trumpova nevraživost vůči EU?

Donald Trump na summitu G7 v Kanadě

Je to přesně rok, co mě po prvé napadlo, že Donald Trump se ve svých projevech vyhýbá termínu Evropská unie. Byl tehdy na návštěvě Polska a v zásadním a velice dlouhém projevu tam slova European Union vyslovil snad jen jednou. Když chválil vzdor polské vlády vůči EU. Že o evropských zemích mluví raději jednotlivě a že Evropskou unii jako celek opravdu nemá rád, mi v posledních dnech připomínají už i titulky světového tisku. 

Donald Trump šel ale tentokrát ve svých nepříjemných osobních poznámkách ještě dál a během pracovní snídaně v Bruselu s generálním tajemníkem organizace NATO Jensem Stoltenbergem ostře kritizoval Německo, které je podle něj „totálně kontrolováno Ruskem“. Německo dováží z Ruska energetické suroviny, více než polovinu (možná až tři čtvrtiny) své spotřeby zemního plynu a je podle něj na Rusku energeticky závislé.

„Německo je zajatcem Ruska,“ prohlásil Donald Trump v rozhovoru s Jensem Stoltenbergem a dodal, že NATO by se tímto problémem mělo zabývat. „Nedává jistě smysl,“ pokračoval Trump, „aby Němci platili miliardy dolarů Rusku (za ropu a zemní plyn) a abychom my je měli bránit proti – Rusku.“

Německá kancléřka Angela Merkelová samozřejmě závislost své země na Rusku popírá, ale většina evropských státníků si uvědomuje, že energetická závislost a obrana každé jednotlivé země spolu velmi těsně souvisejí a že je rozumné usilovat cílevědomě o co největší diverzifikaci energetických zdrojů.

Využívání USA?

Jan Bednář

Tato otázka bude nepochybně námětem jednání západních představitelů během summitu, stejně jako příspěvky členských zemí na obranu, neboť „není možné, aby nás využívali,“ jak říká současný americký prezident Donald Trump.

Jeho výroky jsou hodně vyhrocené a pro evropské státníky dost nepříjemné, ale s generálním tajemníkem aliance Stoltenbergem se Trump shoduje, že tyto problémy by se neměly přehlížet. Nakonec je možná užitečné, že někdo tak ostře a přímočaře upozorňuje na nedostatky, které je třeba řešit.

autor: Jan Bednář
Spustit audio