Zdeněk Velíšek: Jak daleko může zajít Trumpova nevraživost vůči EU?

9. červenec 2018

Je to přesně rok, co mě po prvé napadlo, že Donald Trump se ve svých projevech vyhýbá termínu Evropská unie. Byl tehdy na návštěvě Polska a v zásadním a velice dlouhém projevu tam slova European Union vyslovil snad jen jednou. Když chválil vzdor polské vlády vůči EU. Že o evropských zemích mluví raději jednotlivě a že Evropskou unii jako celek opravdu nemá rád, mi v posledních dnech připomínají už i titulky světového tisku. 

Stačilo zadat do Googlu „Donald Trump European Union" a pochopil jsem, že když jich pár ocituji, nemusím už tenhle komentář ani dopisovat. Macronovi podle The Guardian Trump dokonce doporučil, aby z EU vystoupil, že se pak dočká lepších podmínek v obchodech Francie s USA.  

Propouštění a zdražení

Člověk si okamžitě uvědomí, jak důležité je, aby Evropská unie odpovídala na Trumpovy hrozby novými cly jako celek. Jako kompaktní a jednotná formace.

Trump je realpolitik na steroidech. Bude bojovat s každým, i se spojenci, říká Daniel Anýž

Donald Trump na summitu G7 v Kanadě

Americký prezident Donald Trump pokračuje v útocích na další členy skupiny G7. Na sociálních sítích napsal, že nedopustí, aby přátelé nebo přátelé v oblasti obchodu USA nadále využívali. Zrušil také podporu společnému prohlášení skupiny. Měla by se Evropa připravit na novou fázi vztahů s Bílým domem, který ji pod vedením Donalda Trumpa vnímá spíš jako konkurenci, než jako partnera?

Udělala to ale nyní, tuším, poprvé: V analýze zaslané Evropskou komisí americkému ministru obchodu dokazuje, že mezi americkou produkci automobilů a jejich importem z Evropské unie neexistuje obchodní nerovnováha a upozorňuje americkou administrativu, že uvalení restriktivních opatření na tento evropský export do USA bude mít značně negativní dopad i na americkou výrobu automobilů a jejich dílů, že bude kontraproduktivní. 

Před tím už Trumpa, rovněž v těchto dnech, varuje i americký automobilový průmysl. Management General Motors, ho podle Washington Post upozorňuje, že cla na automobily a jejich díly přinutí tohoto amerického obra v automobilové branži masově propouštět a zdražovat výrobu. 

Zbytečná přítěž

Ale světový tisk už zvolna odhaluje přímo v titulcích i politické aspekty Trumpových antievropských kroků. Shrnul bych je pro stručnost do konstatování, že hrozby obchodní válkou a její reálné počátky jsou patrně pro Trumpa důležité ne jako boj o trhy, ale jako bojiště. Případné ekonomické oslabení Evropy Trumpovi usnadní setřást či odvrhnout takto degradovaného „spojence” jako zbytečnou přítěž. Donald Trump dnes silně připomíná Donalda Rumsfelda, Bushova ministra obrany. 

Zdeněk Velíšek

Ve chvíli, kdy Spojené státy potřebovaly vystupovat jako bezkonkurenční globální hegemon, protože připravovaly invazi do Iráku, ponižoval Evropu. I teď svět vidí, že veškeré projevy partnerství Washingtonu vůči Evropě ustaly a že právě teď naopak Trump bez skrupulí Evropě připomíná liknavé plnění finančního závazku vůči NATO.

Naštěstí Evropa konečně začala na americkou nevraživost reagovat jako celek. Nejen prohlášením, že v oblasti cel sáhne k protiakci, ale také ochotou sednout jako evropský celek k jednacímu stolu. Navrhla schůzku Jeana Clauda Junckera a Donalda Trumpa. 

Možná, že už Trumpovo odmítnutí jednat na této úrovni, odhalí Evropě dosud zastíranou pravdu o dalekosáhlosti jeho záměrů vůči ní. Naopak přijetí tohoto návrhu může samo o sobě zvýšit naděje na urovnání dosud nejvážnějšího sporu uvnitř západního světa.   

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio

Související