Jan Bednář: Severoatlantická aliance je v rozpacích

24. listopad 2015

Nejvyšší představitelé členských zemí Severoatlantické aliance mají v této chvíli o čem přemýšlet. Británie bez váhání označila sestřelení ruského bojového letounu na syrsko-tureckých hranicích za „velmi vážný incident“ a stejně to nepochybně hodnotí i vojenští experti a politici jinde na Západě.

Radost z incidentu určitě nemají Spojené státy, ani Francie a všechny další silné vojenské mocnosti sdružené v organizaci NATO.

Zprvu se k tomu ani žádná oficiální místa nechtěla vyjadřovat, dokud nebude k dispozici dostatek skutčeně ověřených informací. Rusko a Turecko se totiž liší v tom zásadním, totiž: kde se nacházel letoun v okamžiku sestřelení a těžko můžeme předpokládat, že zpětně o tom mohou být předloženy opravdu nezvratné důkazy.

Setřelení ruského bojového letounu v blízkosti syrsko-tureckých hranic je ale v každém případě nešťastné z celé řady důvodů, ať už se letoun v okamžiku svého pádu nacházel na té či oné straně.

Čtěte také

Především tento incident dokazuje, jak fatálně nedostatečná je koordinace bojových akcí proti islámským extrémistům v Sýrii, což je či by mělo být hlavním cílem vojenské angažovanosti Ruska i Turecka v této oblasti.

Dokazuje to, že vojenská koalice zemí, které se podílejí na bojích proti tzv. Islámskému státu v Sýrii a Iráku, spolu zcela nedostatečně komunikuje a tím sama sebe oslabuje a diskvalifikuje tváří v tvář tomuto společnému a velmi nebezpečnému nepříteli.

Sestřelení ruského bojového letounu u syrských hranic neprospívá ani Turecku, ani Rusku, ani Severoaltantické alianci

Incident je také velmi vážnou zkouškou vztahů mezi Ruskem a Tureckem a také vztahů mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí.

Turecko historicky vždy bylo a nadále zůstává pevnou součástí Severoatlantické smlouvy. Mimožádný strategický význam mělo zvláště během dlouhých desetiletí studené války, kdy rozsáhlé turecké území na východním okraji Evropy sloužilo jako jakýsi opěrný prostor či obranná bašta proti tehdejší imperiální rozpínavosti Sovětského svazu.

Čtěte také

Tuto svou funkci sice dnes už Turecko plnit nemusí, ale nadále si zachovává obrovský strategický význam v blízkosti velmi neklidného protoru, napětím a válkami zmítaného Blízkého východu.

Sestřelení ruského bojového letounu u syrských hranic proto neprospívá ani Turecku, ani Rusku, ani Severoaltantické alianci. A je svým způsobem jen vítězstvím džihádistů.

Je to přesně ten incident, jak poznamenal korespondent BBC Jonathan Marcus, kterého se dosud všichni obávali. A lze jen doufat, že se z něj Severoatlantická aliance i Rusko a Turecko aspoň poučí a začnou své vojenské operace v této oblasti lépe koordinovat.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio